Gejts o najvećoj razlici između njega i Džobsa: Video sam kako “baca čini” na ljude, ja to nisam mogao

Iako je liderima lako da imitiraju “loše strane Džobsa”, kazao je Gejts, navodeći da je Džobs ponekada bio “kreten”, “on je donosio neke neverovatno dobre stvari zajedno sa tom grubošću”

Aleksandar Krunić - 9. Jul, 2019.

Stiv Džobs bio je jedinstven u svojoj moći da firmu povede sa “staze smrti” i pretvori je u “najvredniju na svetu”, i sve to “bacajući čini”, kazao je milijarder Bil Gejts za CNN. Kako prenosi Bloomberg, Gejts je pričao o Džobsu kao dobrom primeru, u delu razgovora o liderstvu u emisiji “Fareed Zakaria GPS”.

“Ja sam bio kao manji čarobnjak, zato što je on bacao čini na ljude, i video sam ljude koji su opčinjeni, ali kako sam i ja bio čarobnjak, to nije delovalo na mene, nisam mogao da bacam te čini, ali sam video kako ih baca, i govorio: ne, ne, radićete više nego kod mene, ovo je suludo”, kazao je osnivač Microsoft-a i drugi najbogatiji čovek na svetu.

Iako je liderima lako da imitiraju “loše strane Džobsa”, kazao je Gejts, navodeći da je Džobs ponekada bio “kreten”, “on je donosio neke neverovatno dobre stvari zajedno sa tom grubošću”.

“Još nisam sreo osobu koja može da parira Džobsu kada je u pitanju biranje talenata, sposobnost da ih motiviše, i sa više smisla za dizajn – da oceni šta je dobro, šte ne”, dodao je Gejts o svom nekadašnjem konkurentu. I kada je propadao, on je uspevao, kazao je, govoreći o predstavljanju NeXT-a 1988, “koji je načisto propao, i bio je besmislen, ali je Džobs ipak uspeo da očara ljude”, kaže Gejts.

Sa Gejtsom se izgleda složio i Elon Mask, koji je podelio transkript intervjua, i napisao na Tviteru: “Cat is out of the bag”.

 

Biznis insajder podseća na to da je Džobs bio poznat kao surov lider, i da je više svedočenja pokazalo njegovu neljubaznost prema kolegama, ali čak i poslovnim partnerima, ali i da bez Džobsa, Apple kakav danas postoji ne bi bio moguć, kao i da je spasio kompaniju bankrota krajem 90-ih, i doveo je do neverovatnog uspeha.

Osvrćući se na kulturu koju je kreirao 70-ih u Microsoft-u, Gejts kaže da je kompanija imala “grupu ljudi koji su uglavnom bili muškarci, i bili su “teški” jedni prema drugima.

“Mislim da je to donekle išlo i previše”, kazao je Gejts.

Ovaj filantrop sada ima bogatstvo koje je procenjeno na 107 milijardi, sudeći po Bloombergu, i priznaje da ima sklonost ka mikromenadžmentu u svojoj Bil i Melinda Gejts Fondaciji, koju je sa svojom suprugom osnovao 2000. godine. Fondacija ima primarni cilj da smanji siromaštvo na globalnom nivou, i poboljša zdravstvenu negu.