Medal of Honor: Above and Beyond postao je prva video-igra koja je dobila Oskara za najbolje filmsko ostvarenje, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, prenosi The Verge.

Dokumentarni film Kolet (Colette) nastao je u ko-produkciji Oculus VR i Respawn Entertainment kompanije Electronic Arts, a distribuciju je docnije preuzeo britanski list The Guardian

Medal of Honor: Above and Beyond od početka je imao plan da kombinuje video igru sa dokumentarnim materijalom, u ovom slučaju arhivskim snimcima i izvornim dokumentarnim sadržajem, pa pored Kolet u sebi nosi i nekoliko drugih dokumentaraca koji se bave veteranima Drugog svetskog rata.

Tražeći lokaciju za snimanje drugog video sadržaja, produkcijska ekipa je doznala da postoji pripadnik francuskog Pokreta otpora koji je još uvek živ. Priča o Kolet Marin-Ketrin, učesnice antifašističkog pokreta koja trenutno ima 93 godine, brzo je zaokupila pažnju svih koji su učestvovali na projektu. 

Brzo je prepoznata i kinematografska vrednost njene životne priče, o gubitku brata, učešću u antifašističkoj borbi, potom i povratku u Nemačku u posetu logorima, te je odlučeno da se film objavi pre same igre. U februaru 2020. Kolet osvaja nagradu za najbolji kratki dokumentarac na Big Sky festivalu dokumentarnog filma, što je omogućilo i kvalifikaciju za Oskara.

Nasleđe Medal of Honor

Kako je rekao Piter Hiršman, režiser i producent prve MoH igre, kao i MoH: Above and Beyond: „Suština franšize Medal of Honor je u autentičnosti — u korišćenju i interaktivne i kinematografske prirode video igara da se makar malo oživi istorija. Ovo su bili stvarni ljudi koji su se našli u neverovatnim okolnostima. Čast je i privilegija pomoći da se njihove priče i naše zajedničko istorijsko nasleđe sačuvaju i prenesu budućim generacijama”.

Originalni Medal of Honor iz 1999. godine često se spominje kao igra koja je popularizovala žanr „pucačina” (FPS) smeštenih u doba Drugog svetskog rata. Serijal je oduvek imao prisnu povezanost sa filmom, jer je nastao iz pera Stivena Spilberga i njegovog rada na filmu Spasavanje redova Rajana, a Spilberg je za prvu igru napisao i nekoliko priča.

Iako Medal of Honor: Above and Beyond nije pobrao sjajne recenzije, igra će se svakako upisati u istoriju kao velik proboj gejminga u film, a verovatno i kao ostvarenje koje dobro ispunjava izvornu misiju franšize — popularizaciju istorije i učenje o Drugom svetskom ratu kroz (novi) interaktivni medij.

Ceo dokumentarac se može pogledati na The Guardian sajtu, kao i na njihovom YouTube kanalu.