Gde je i kuda ide srpska programerska scena? Učestvuj u prvom velikom istraživanju

Prvo istraživanje domaće dev zajednice pokrenulo je udruženo 14 domaćih IT organizacija. Pridruži se, posveti svojih 5 minuta i saznaj gde je tvoja pozicija u njoj.

Zoja Kukić
15/10/2015

Kojim tehnologijama se najviše bave developeri u Srbiji? U kojim programskim jezicima rade? A u kojima bi najviše voleli da rade? Kako se (i koliko) usavršavaju? Da li se bave open source projektima? Kolike su plate programera u zavisnosti od lokacije, iskustva, tehnologije ili obrazovanja?

Ovo su samo neka od mnogih pitanja koje zanimaju skoro svakog programera/rku u Srbiji, i sve nas ostale koji se profesionalno bavimo IT industrijom. Upravo sa ciljem da dobijemo što bolju predstavu o trenutnom statusu i budućim perspektivama pokrećemo ovo istraživanje među profesionalcima iz ove oblasti.

Ovo je ujedno i prvi projekat koji udruženo sprovode organizacije koje se bave razvojem IT-a u Srbiji — u sastavljanju ankete su učestvovali i podržavaju je Agile Coaching Serbia, DaFED, Drupal Srbija, Hadoop Srbija, HeapSpace, Honorarci.rs, IT Serbia Podcast, JS Belgrade, LevelUp, PHP Srbija, Silicone Drinkabout, Startit, Unity Srbija, WP SrbijaWebinarium.

it organizacije Srbija

Ono što svi mi želimo da saznamo je na koji način možemo kreirati kvalitenije programe i sadržaje za programere, ali i da pratimo progres naše zajednice u budućnosti kroz dalji razvoj, tako što ćemo istraživanje ponavljati u redovnim intervalima.

Verujemo da ova anketa može vremenom postati značajan faktor u utvrđivanju kretanja domaće IT scene i da je svima u IT zajednici potreban takav uvid, a kad već ne postoji, odlučili smo da ga napravimo.

Pozivamo sve vas koji se bavite programiranjem da popunite ovu anketu, kao i da je prosledite svojim kolegama i koleginicama iz struke.

Anketa je potpuno anonimna (između ostalog, Typeform ne beleži IP) i trebalo bi da se popuni za manje od 5 minuta.

POPUNI ANKETU

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

četvrtak, 15. Oktobar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Zoja Kukić

utorak, 3. Novembar, 2015.

Ćao, Ana, hvala! Ponavljaćemo je, pa će nam biti drago da učestvuješ, a evo ih i rezultati — http://startit.rs/istrazivanje-srpski-programeri-plate-obrazovanje/

Ana

utorak, 3. Novembar, 2015.

Super inicijativa! sad mi zao sto nisam pre videla da popunim

Milos

četvrtak, 22. Oktobar, 2015.

Realno, nemam ništa od ove ankete. Jedino da zadovoljim radoznalost...

Hoagrh

sreda, 21. Oktobar, 2015.

Definitivno, i ideja i popunio

Marko

petak, 16. Oktobar, 2015.

Odlicna inicijativa... Bilo bi lepo da je bilo i neko pitanje vezano za testiranje tipa da li pisete testove za vas kod, ne primer to bi me bas zanimalo...

NoName

četvrtak, 15. Oktobar, 2015.

Programeri Srbije, ujedinimo se!!! https://youtu.be/l6gXhPFHRDo

Јован

četvrtak, 15. Oktobar, 2015.

Све похвале за иницијативу! Ја сам пре пре неколико месеци урадио сличну ствар, али ограничену на своје колеге са Електронског факултета. Резултате можете видети на: http://www.turanjanin.net/istrazivanje/

Mirko

četvrtak, 15. Oktobar, 2015.

Super ideja i anekta! :) Pozdrav!