Gde grešimo u tumačenju DevOps pokreta?

Primarna ideja DevOpsa je da olakšaju odnose između developmenta i operacija. Umesto da posmatramo kao poslovnu poziciju, trebalo bi da se usresredimo na ovo kao metod za postizanje odličnih rezultata.

Ivan Bjelajac
24/08/2015

DevOps pokret je postao jedan od najkorišćenijih tech buzzword-ova, ali mu dva veoma pogrešna tumačenja mogu naneti veliko zlo, jer iskrivljuju sliku onoga što pokret zapravo jeste i na koji način se bavi određenim problemima. Ova tumačenja su:

Oba greše. Inicijalna uloga DevOpsa je da približe odnose između developmenta i operacija. Trebalo bi je posmatrati kao metod za postizanje odličnih rezultata, a ne samo poslovnu poziciju.

DevOps inženjerima (ako prihvatimo da takva pozicija uopšte postoji) bismo mogli nazvati administratore sistema koji učestvuju u procesu agilnog razvoja zajedno sa developerima, tokom čega koriste mnoge zajedničke tehnike za održavanje sistema.

devops

Za različite ljude ova definicija se menja, jer i sam agilni razvoj pokriva opširno polje.

Pokret DevOpsa zasniva se na ideji da bi svi trebalo da budu upoznati sa funkcionisanjem sistema i da budu u mogućnosti da izraze poslovnu vrednost na kojoj se njihov rad zasniva.

Developeri su skoncentrisani na inovativnost, stvaranje nečega novog i kul. Timovi administratora sistema i tehničkih operacija usredsređeni su na kontinuirano održavanje sajta ili aplikacije u životu. Pre nego što su DevOpsi došli na pozornicu, developeri nisu bili motivisani da vode brigu o funkcionisanju sajta i obratno.

Za usvajanje DevOps principa potrebno je povezivanje operacija sa prihodima i definisanje dostupnosti sistema kao glavnog problema koji cela vaša kompanija rešava. Ovo često dovodi do pogrešne percepcije da ono što ljudi zovu DevOps inženjerom predstavlja osobu koja je iz development tima, a služi eliminisanju operacija.

Zapravo, DevOps inženjeri obično dolaze iz odseka za administraciju sistema ili tech operacije.

DevOps inženjeri su administratori sistema ili developeri koji rade unutar DevOps kulture. Odvajati ih od “druge strane”, drugih developera i administratora sistema znači ići nasuprot DevOps principima.

Kako je biznis i development timovima potrebno više agilnosti sa ubrzanjem biznis klime, često dolazimo do toga da nudimo manje. Zapravo nam je potrebna istinska reorijentacija kako bismo sistemsku infrastrukturu pružili na efikasan način. Ultimativno, ono što DevOpsi obećavaju je da ćete na bolji način odgovoriti svojim klijentima. Ukoliko se desi da sajt padne – očigledno, ne služite svoje klijente. Što pre dođete do problema, to će vas stajati jeftinije.

Prema ovom puppetlabs članku – DevOps odelenja su ovde i tu će ostati.

DevOps_Roundup_1

Nema potrebe da ljude koji dolaze iz developmenta ili administracije sistema, a savladali su ansible, puppet, chef i ostale deployment i alate za automaciju, nazivate DevOps inženjerima. Jednostavno, zovite ih “dobrima u svom poslu”.

Ivan Bjelajac

Objavio/la članak.

ponedeljak, 24. Avgust, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ