Od kako je počelo da se govori o 5G mreži postavljana su pitanja o njenoj izvodljivosti i bezbednosti. Bez obzira na zapitnost i strahove, autori Gartner izveštaja veruju da će ova mreža imati transformacioni uticaj na poslovanje i društvo.

Naime, kao kompanija koja se bavi analitikom u oblasti IT-a, Gartner predviđa da će 2020. godine svetski prihod od 5G bežične mreže u svetu dostići 4,2 milijarde dolara.  Ovo predstavlja porast od 89 odsto u odnosu na prihod iz 2019. godine koji, kako kažu, iznosi 2,2 milijarde dolara.

Pored toga, Gartner predviđa da će do kraja ulaganja u 5G NR (new radio) mrežnu infrastrukturu činiti šest odsto ukupnog prihoda od bežične infrastrukture komunikacionih servis provajdera (CSP) u 2019. godini, te da će taj procenat u 2020. godini biti duplo veći. Na ovu temu Silvain Fabre, viši direktor istraživanja u Gartneru, kaže:

Za 5G implementaciju u 2019. godini CSP koriste non-stand-alone tehnologiju. To im omogućava uvođenje 5G usluga koje brže funkcionišu, pošto 5G NR oprema može da radi zajedno sa postojećom 4G mrežnom infrastrukturom.

Već 2020. godine, CSP će podrazumevati samostalnu (stand-alone) 5G tehnologiju, za koju će biti potrebna 5G NR oprema i 5G jezgro (core) mreže. To će sniziti troškove za CSP i poboljšati performanse  korisnicima.

Usluge 5G mreže već su pokrenute u nekim zemljama kao što su SAD, JužnaKoreja i neke evropske zemlje kao što su Velika Britanija, Švajcarska i Finska. Međutim, ovaj trend će se ubrzati sledeće godine jer su CSP-ovi iz Velike Britanije u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Španiji, Švedskoj, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavili da planiraju ubrzavanje izgradnje 5G mreže do 2020. godine. Kao rezultat, Gartner procenjuje da je do sada sedam odsto CSP-a širom sveta već postavilo 5G infrastrukturu u svoje mreže.

Trenutno, potrošači predstavljaju glavni segment koji pokreće razvoj 5G mreže, ali CSP-ovi će sve više ciljati na to da 5G usluge ponude kompanijama.  Očekuje se da će 5G mreže proširiti mobilni ekosistem kako bi se obuhvatile i nove industrije, poput pametnih fabrika u Singapuru, autonomnog prevoza, sektora zdravstva, poljoprivrede i maloprodaje, kao i da će omogućiti korišćenje privatne mreže za industrijske korisnike.

Prodavci opreme, prodaju privatnih mreža za industrijske korisnike vide kao segment prodaje sa značajnim potencijalom. Nemačka je odvojila oko 3,7 GHz za privatne mreže, dok Japan planira 4.5GHz i 28GHz. U ovome potencijal za zaradu, ali i liderstvo na tržištu, vide i poznati tehnološki giganti. Kompanija Ericsson ima cilj da isporuči rešenja putem CSP-a kako bi izgradila privatne mreže visokog nivoa pouzdanosti i performansi i sigurne komunikacije, dok Nokia razvija portfolio koji će omogućiti velikim industrijskim organizacijama da direktno ulažu u svoje privatne mreže.

Fabre ipak veruje da se nacionalna 5G pokrivenost neće pojaviti tako brzo kao što je bio slučaj sa prethodnim generacijama bežične infrastrukture. On dodaje i da bi održali prosečne standarde performansi 5G mreže, CSP će morati da preduzmu mnoge strateške poduhvate kako bi najpre unapredili funkcionisanje svojih 4G mreža u područjima koja okružuju petu generaciju mobilne mreže. Ovo pitanje biće najizraženije u periodu od 2019. do 2021. godine, kada će se kompanije fokusirati na pokrivanje mesta u kojima postoji visoka gustina naseljenosti stanovništva.

Što se tiče Srbije, nedavno je Telenor uradio test brzine koji treba da pokaže šta možemo da očekujemo od 5G mreže. Dostignutih 1 Gbps je najveća brzina zabeležena u Srbiji, a kako mobilni telefoni koji trenutno postoje ne mogu da podrže brzine veće od 450 Mbps, test je urađen na uređaju za merenje. Predviđa se da će u Srbiji 5G postati standard 2025. godine, a iz RATEL-a najavljuju da je plan da se aukcija po pitanju spektra za 5G pripremi do 2020. godine.