Finalni sastanak Vlade i frilensera u petak?

Ministar obećao, frilenseri se nadaju. 

Petar Paunović
03/02/2021

Sastanak predstavnika Vlade i Udruženja radnika na internetu odložen prošlog petka, zakazan je za ovaj u 14 časova. Frilenseri veruju da će biti i finalni i da ćemo posle njega znati kako će biti obračunati i naplaćeni porezi i doprinosi za pet godina unazad.

Posle inicijalnog sastanka, održani su i razgovori frilensera s Poreskom upravom u kojem su predstavnici Udruženja iznosili argumente zašto je zahtev za plaćanjem poreza i doprinosa za pet godina unazad prvo nepravedan, a potom i zašto ga je nemoguće naplatiti, nezavisno od toga koliko su primanja frilensera. 

“Mi ovih dana razgovaramo s njima i dokazujemo im na osnovu ekonomskih računica, bez obzira na zaradu, da je to nenaplativo. Čak i kada bi i samo porez naplaćivali i to je nenaplativo. Znači, ne može čovek da plaća svoje trenutne obaveze i da plaća dugovanja, a da ostane u zemlji i normalno živi i radi. Pregovori za sada idu dobrim tokom, ali ne izbacuje se opcija da ponovo izađemo na ulice, ako pregovori ne budu išli u dobrom toku”, rekao je predsednik URI-a Miran Pogačar u intervjuu za Startit Dnevnik. 

Kako je više puta ponovio, on veruje da je nadležnima trebalo vremena da sagledaju sve aspekte, pa da zato pregovori traju duže od očekivanog.

O pregovorima detalje nisu želeli da iznose nadležni, jer to ne bi bilo fer, kako je rekao ministar finansija nakon prvog sastanka s frilenserima. On je prošlog četvrtka izjavio da pregovori idu u dobrom smeru i najavio rešenje za nedelju dana, tako da nije neosnovano u petak očekivati kraj pregovora. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 3. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije