Figma, vrlo popularan alat za dizajn, ograničava besplatno korišćenje od 21. aprila

Nova pravila važe samo za fajlove koji nastanu nakon 21. aprila.

Stefan Alidini
14/04/2021

Figma, kompanija koja razvija popularni softver za grupno editovanje najavila je promene u besplatnom Starter planu, ograničavajući i dodajući pojedine funkcije, koje počinju s primenom od 21. aprila.

U sklopu ovog plana će biti moguće napraviti samo 3 fajla, a svaki fajl može imati samo 3 strane. (Važno je pritom napomenuti da strane nisu isto što i frejmovi, i da po svoj prilici frejmovi nisu ograničeni.)

Takođe, starter timovi moći će da imaju maksimalno jedan projekat, ali će zato biti moguće uključiti preko 2 editora (koliko je do sada bilo ograničenje).

Draftovi se smatraju ličnim prostorom pojedinačnih korisnika i oni mogu da sadrže neograničen broj fajlova, stranica, frejmova i posmatrača, ali ne mogu imati i editore, i za tu funkciju će biti potrebno premestiti fajl iz drafta u starter tim.

Kako navodi kompanija, prilikom testiranja se 87 odsto korisnika pohvalno izrazilo povodom neograničenog broja editora, a starter timovi su zabeležili povećanje u kolaboraciji od 29 odsto.

Nije jasno koliko će ovo izmeniti rad različitih timova, niti koliku će pometnju to uneti u procedure pojedinih dizajnera. Ipak, kompanija se obavezala da će nova pravila početi da važe samo za fajlove koji nastanu nakon 21. aprila, tako da svi imaju vremena da se pripreme.

Studenti i nastavnici mogu besplatno koristiti sve mogućnosti u okviru Figma for Education plana.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

sreda, 14. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ