Fejsbuk IPO – Najveći izlazak IT kompanije na berzu

Mark Cukerberg je danas otvorio njujoršku berzu tradicionalnim zvonom i tako obeležio najveći IPO (Initial Public Offering ili prvi izlazak na javnu berzu) jedne IT kompanije u istoriji. Početna cena akcije je 38 dolara, a Fejsbuk je pustio u promet akcije u vrednosti od oko 16 milijardi dolara. Veće izlaske na berzu od ovog imale su od

Dragana Petkovic
18/05/2012

Mark Cukerberg je danas otvorio njujoršku berzu tradicionalnim zvonom i tako obeležio najveći IPO (Initial Public Offering ili prvi izlazak na javnu berzu) jedne IT kompanije u istoriji. Početna cena akcije je 38 dolara, a Fejsbuk je pustio u promet akcije u vrednosti od oko 16 milijardi dolara.

Veće izlaske na berzu od ovog imale su od američkih kompanija samo Viza i Dženeral Motors, a kad je reč o IT kompanijama, slabo drugo mesto drži Gugl sa skromnih 1.4 milijardi dolara.

Inače, zaposleni u Fejsbuku su bili budni celu noć programirajući na jednom od tradicionalnih Fejsbuk hakatona. Mnogi od njih će ovim izlaskom na berzu postati milioneri. Prema informacijama koje su procurile iz Goldman Saksa, oko 30% deonica Fejsbuka pripada zaposlenima, a 24% Marku Cukerbergu.

Mark Cukerberg ima 28. godina, Fejsbuk je pokrenuo pre 8 godina i danas će postati jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Dragana Petkovic

Objavio/la članak.

petak, 18. Maj, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Slobodan

ponedeljak, 21. Maj, 2012.

Mogu li da kupim 5 akcija Facebooka? :D ...ili da zamenim ove sto sam dobio od privatizacije :|

dragana

petak, 18. Maj, 2012.

Nego šta, evo Bona, kažu da će posle FB IPO postati najbogatiji muzičar na svetu: http://www.nme.com/news/u2/63849

Tijana

petak, 18. Maj, 2012.

a Bono? Ništa da je i on deoničar :)