Domaći iPay, prva institucija elektronskog novca u Srbiji, prestaje s radom

https://bif.rs/2022/07/nbs-oduzela-dozvolu-institu... link-img
avatar

Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca “iPay”.

Rešenje o oduzimanju dozvole koje je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković doneto je na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

“Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata Rešenjem IO NBS br. 78 od 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci NBS-a.

Dozvola je prestala da važi juče.

“Nakon prestanka važenja dozvole, Privredno društvo ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju elektronskog novca, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga”, navela je Narodna banka Srbije.

Po zakonu bi trebalo da korisnici mogu da izvuku svoj novac iz aplikacije, a iPay bi trebalo da realizuje naloge inicirane do 7. jula.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Vukašin pre 11 sati
3
3
avatar Nikola pre 12 sati
1
avatar Alex pre 14 sati
1
avatar Djordje pre 17 sati
7
1
avatar Bojan pre 3 dana
2
1
avatar Vukašin pre 3 dana
3
2
avatar Tamara pre 6 dana
2
avatar Nevenka pre 7 dana
2
avatar Nevenka pre 7 dana
1
avatar Tamara pre 8 dana