Domaći iPay, prva institucija elektronskog novca u Srbiji, prestaje s radom

https://bif.rs/2022/07/nbs-oduzela-dozvolu-institu... link-img
avatar

Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca “iPay”.

Rešenje o oduzimanju dozvole koje je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković doneto je na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

“Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata Rešenjem IO NBS br. 78 od 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci NBS-a.

Dozvola je prestala da važi juče.

“Nakon prestanka važenja dozvole, Privredno društvo ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju elektronskog novca, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga”, navela je Narodna banka Srbije.

Po zakonu bi trebalo da korisnici mogu da izvuku svoj novac iz aplikacije, a iPay bi trebalo da realizuje naloge inicirane do 7. jula.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


4
avatar Stefan pre 15 sati
3
avatar Ivan pre 4 dana
6
avatar Nevenka pre 4 dana
3
avatar Vukašin pre 4 dana
1
avatar Ivana pre 6 dana
8
avatar Strahinja pre 11 dana
5
5
avatar Nevenka pre 17 dana
3
avatar Vukašin pre 17 dana