Facial recognition tehnologija sve nepoželjnija u Americi – još jedna zabrana i pitanje: koliko je zapravo pouzdana?

Ove promene u zakonima američkih gradova dolaze usred pojačane brige javnosti oko narušavanja privatnosti i bezbednosti kao posledice korišćenja sličnih tehnologija.

Ouklend, grad u američkoj državi Kaliforniji, treći je u SAD koji je zabranio da se tehnologija prepoznavanja lica (facial recognition) koristi protiv njihovih građana. Ova tehnologija omogućava da se iz digitalne slike ili samo jednog frejma video snimka utvrdi identitet osobe.

Prvi gradovi u SAD koji su doneli ovu odluku su San Francisko i Somervil u Masačusetsu, koji su to uradili u maju i junu. Ovo možda označava početak domino efekta u pokušaju da se zaštiti privatnost građana Amerike. Želju da se to desi iskazao je i Met Kejgl iz američke unije za građanska prava u Severnoj Kaliforniji, malo nakon što je zakon izglasan u San Francisku.

Ovim glasanjem, San Francisko se izjasnio da tehnologija za nadzor lica nema mesto u zdravoj demokratiji i da stanovnici imaju pravo da im se čuje glas u odlukama o visokotehnološkom nadzoru.

Pozdravljamo grad zbog toga što sluša zajednicu i predvodi put ovako krucijalnim zakonom. Drugi gradovi u SAD bi trebalo da slede primer i uspostave slične mere kako bi zaštitili sigurnost i prava građana.

Tehnologiju neće smeti da koriste lokalne, gradske službe, kao što su policija i službe za gradski prevoz. Ipak, federalne službe, kao što su aerodrom i luka u San Francisku, nisu obuhvaćeni novim zakonima. Od sada će svako ko želi da kupi tehnologiju za nadzor, morati da dobije specijalno odobrenje.

Glavne zamerke facial recognition sistemu su da je vrlo nepouzdan. Pogotovo ima problem u raspoznavanju lica manjina, Afroamerikanaca, ali i žena. Oni koji su zagovarali ovu zabranu tvrdili su da ova tehnologija bespotrebno narušava prava građana na privatnost i slobodu. Protivnici u zabrani vide veći rizik po bezbednost građana i otežavanje posla službama za sprovođenje zakona.

En Kirkpatrik, načelnik policije Ouklenda, tražila je od gradskog veća da stavi amandman na planove, pošto smatra da može da bude izuzetno moćan alat za policiju i slične službe, ali je priznala da tehnologija još uvek nije savršena i da može da dovede do netačnih rezultata.

Gradske i federalne službe nisu jedine koje koriste ovu tehnologiju. Ona je vrlo zastupljena u uređajima poput Apple Face ID-a koji omogućava korisnicima iPhone-a da otključaju telefon samo skeniranjem lica. Pokazalo se da facial recognition nije čak ni tada stoprocentno pouzdan.

Ove promene u zakonima američkih gradova dolaze usred pojačane brige javnosti oko narušavanja privatnosti i bezbednosti kao posledice korišćenja sličnih tehnologija.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu