Facebook osnovao fintech kompaniju u Švajcarskoj – još jedan znak da kompanija ozbiljno planira da koristi kripto valute

Facebook osniva fintech kompaniju pomoću koje želi da korisnicima omogući razmenu novca u okviru svojih aplikacija ili plaćenjem putem online kupovine korišćenjenjem kripto valuta.

Marija Milutinović - 22. Maj, 2019.

Facebook je osnovao novu fintech kompaniju Libra Networks u Švajcarskoj koja će se fokusirati na blockchain, plaćanja, analitiku podataka i investiranje. Libra Nettworks je velika ambicija Facebook-a u njihovoj nameri da počnu sa korišnjenjem kripto valute kako bi se što bolje uklopili u finansijske navike svojih korisnika.

The Wall Street Journal nedavno je pisao da ovaj gigant planira da pokrene svoju kripto valutu- FaceCoin upravo pod projektom kompanije Libra. Ovo je usledilo nakon izveštaja Bloomberga da je kompanija radila na kripto valutama, kako bi omogućila korisnicima svoje WhatsApp aplikacije da putem slanja poruka prebace novac.

Da je kompanija ozbiljna u svojoj nameri da se okrene blokchainu i svojoj kripto valuti FaceCoin govori i to da je godinu dana nakon što je na Facebook-u bilo zabranjeno bilo kakvo oglašavanje u vezi sa blockchain-om, sada je to moguće i to bez potrebe prethodnog odobravanja, piše TechCrunch.

Izbor Švajcarske za sedište ove kompanije trebalo bi da pomogne Facebook-u da ubrza svoju fintech igru. U skorije vreme Švajcarska je uložila zajednički napor da posebno iskoristi fintech i kripto entuzijazam koji već nekoliko godina vlada među ljudima. Vlasti ove zemlje preuzele su vodeću ulogu u stvaranju regulatornog okvira, a Švajcarska agencija za nadzor finansijskog tržišta (FINMA) aktivno je pristupila promovisanju razvoja sektora. Ova podsticajna okolina čini baš ovu zemlju idealnom za ambicije Facebooka.

Tehnološki gigant već ima više od 2 milijarde korisnika na tri osnovne platforme – Facebook, Instagram i WhatsApp, a ovim potezom želi svojim korisnicima da omogući da vrše uplate u okviru svojih aplikacija međusobno ili putem online kupovine. Kompanija bi mogla da izvrši posredovanje banaka i sličnih kompanija kao što je Visa, koje ostvaruju prihode od naknada za obradu transakcija. Štaviše, sa tolikim brojem korisnika u zemljama u razvoju, Facebook ima potencijal da zadobije lidersku poziciju na ovim tržištima pre nego što se formiraju potencijalni konkurenti. I mnogo je verovatnije da će biti uspešniji od njih upravo zbog velikog znanja, iskustva i bogatih resursa.

Ogromna korisnička baza takođe može dovesti do šire prihvaćenosti kripto valuta među korisnicima. Uprkos velikoj mogućnosti zbog potencijala Bitcoin-a i drugih kripto valuta da zamene nacionalne, početna klasa aktive se mučila da prevaziđe spekulativno investiciono sredstvo. Međutim, sa četvrtinom svetske populacije koja koristi jednu ili više društvenih mreža u vlasništvu Facebook-a, ova kompanija ima veliku mogućnost da pokrene ceo ovaj proces i da on zaživi na globalnom nivou.