Facebook isplaćuje 52 miliona $ moderatorima: anksioznost i depresija zbog uznemiravajućeg sadržaja

Jedan od moderatora razvio je posttraumatski stresni poremećaj posle 9 meseci rada na trijaži obeleženog Facebook sadržaja.

Facebook je u petak prihvatio nagodbu Vrhovnog suda San Matea da isplati ukupno 52 miliona dolara za više od 11.000 moderatora sadržaja na ovoj društvenoj mreži, kao nadoknadu za sve zdravstvene poteškoće koje imaju zbog pozicije na kojoj su radili ili rade. 

Kako piše The Verge, minimum 1.000 dolara dobiće svaki od moderatora, a pravo na veću sumu ima svako sa dijagnozom posttraumatskog stresnog poremećaja ili bilo koje druge vrste anksioznosti. Više od polovine obuhvaćenih moderatora imaće pravo na dodatna sredstva, pošto imaju neku vrstu depresivnosti ili zavisnosti.

Depresija ili odlazak u krajnost zbog teorija zavera

Dok se ovih dana mnogo polemiše oko teorija zavera na društvenim mrežama, a ujedno i uklanjaju velike količine tih objava, najmanje je reči o ljudima kojima je posao da sve te sadržaje pregledaju. Zanimljivo je zapaziti da su bujice laži i dezinformacija o vakcinama, mobilnim mrežama i podlim filantropima, bez obzira kakav stav gradimo prema njima, moderatorima “odmor za oči”, ako obratimo pažnju na to čemu su do sad bili izloženi.

O tim sadržajima progovorila je jedna od bivših moderatorkinja, kada je 2018. godine podnela tužbu protiv kompanije, pošto je za devet meseci rada razvila posttraumatski stresni poremećaj. Tada je rekla da je na dnevnom nivou gledala slike i snimke ubistava, silovanja i samoubistava.

Prošle godine je The Verge u više navrata pisao o uslovima rada nekoliko hiljada moderatora i utvrdio više izvora ugroženosti radnika. Ne samo da su bili izloženi sadržajima koji su izazivali PTSP, već su drastično menjali stavove i gledišta posle čitanja o teorijama zavera, a uz to na više mesta potvrđeni su nehigijenski uslovi rada, loš tretman naređenih, ili kolega. The Verge je potvrdio da su mnoga od tih radnih mesta zatvorena.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu