Evropski “jednorozi” prestižu američke rivale

Prema izveštaju kompanije GP Bullhound vrednost evropskih “jednoroga” porasla je za 28%.

Marija Milutinović - 6. Jun, 2019.

Suprotno ustaljenom mišljenju, evropske tehnološke kompanije koje vrede više od milijardu dolara, poznatije kao “jednorozi” ove godine beleže veći rast u odnosu na svoje konkurente iz SAD, koje su godinama bile u samom vrhu zahvaljujući gigantima kao što su Google, Amazon, Facebook i Apple.

Činjenica da evropski “jednorozi” nadmašuju američke rivale istaknuta je u izveštaju koji je u sredu objavila firma za investicijsko bankarstvo GP Bullhound, koja pomaže osnivačima tehnologija i preduzetnicima u radu sa finansijama i akvizicijama.

U izveštaju piše da je vrednost evropskih tehnoloških startapova koji su osnovani posle 2000.godine i čija vrednost prelazi milijardu dolara porasla za 28% u odnosu na američke gigante čija je vrednost porasla za oko 20% prošle godine.

Iako je ovo veliki hajp za evropsku tehnološku scenu, treba uzeti u obzir da su se na evropskom kontinentu startapi vredni više od 21 milijardu dolara pojavili tek prošle godine, dok u Kini i Americi postoje već duži niz godina. Broj “jednoroga” u Evropi porastao je na 84, a podsećanja radi 2014.godine bilo ih je “samo” 30.

Razlog za ovakav skok rasta evropskih startapa je i činjenica da su investitori širom sveta u njih uložili rekordnih 28 milijardi dolara tokom 2018.godine. U izveštaju se procenjuje da je ukupna vrednost tehnološkog ekosistema 302 milijarde dolara, dok je pre 5 godina iznosila više nego tri puta manje, odnosno 89 milijardi dolara.

Kina i SAD su još uvek dominantne

Iako je skok ovih giganta obećavajuć sve ovo treba uzeti sa rezervom jer su evropski “jednorozi” i dalje u senci američkih i azijskih giganta. U SAD-u dominiraju Microsoft, Apple i  Amazon, u Kini Alibaba, Xiaomi, Tencent i Huawei, u Japanu SoftBank, dok je u Južnoj Koreji Samsung.

Kompanija GP Bullhound koja je i sprovela istraživanje predviđa da će već 2021.godine u Evropi postojati bar još jedan “jednorog” koji će vredeti više od 50 milijardi dolara i da će to najverovatnije dostići Spotify ili Adyen. Ovo su veoma optimistična predviđanja budući da Spotify trenutno vredi oko 20 milijardi dolara, tako da bi po ovim proračunima on trebao da u narednih godinu i po dana i više nego udvostruči svoju vrednost.

Nedostatak tehnoloških giganata u Evropi odavno je sporno pitanje. Nedavni uspeh evropskih tehnoloških kompanija ne smemo zanemariti, ali je važno i zadržati svest o njihovom položaju u odosu na konkurente iz Azije i SAD.

Ako izuzmeno nemačkog softverskog giganta SAP, još uvek nema tehničkih kompanija registrovanih na evropskom kontinentu vrednih više od 50 milijardi dolara.