U trci sa Kinom i Amerikom — 25 evropskih država potpisalo deklaraciju posvećenu zajedničkom razvoju veštačke inteligencije

Sporazum je potpisan juče, a 25. aprila će biti objavljen i zajednički strateški dokument.

Sanja Vatić - 11. April, 2018.

Već je poznato da se Kina i SAD nadmeću ko će biti dominantna AI sila u godinama koje nastupaju. Međutim, Evropa je odlučila da i ona ima konja za tu trku. Juče su 24 EU države zajedno sa Norveškom odlučile da formiraju European approach i odmeri snage sa dve trenutno najjače AI sile.

Kao potpisnice deklaracije našle su se Norveška i sve države EU osim Kipra, Rumunije, Hrvatske i Grčke. Potpisivanjem deklaracije, ministri ovih zemalja su u razmatranje stavili mogućnost finansiranja istraživačkih projekata iz javnih fondova, a doneli su i odluku da se posvete modernizaciji propisa u svojim državama kako bi bila omogućena AI istraživanja većih razmera. Osim toga, ovim potezom države se nadaju i da će podstaći saradnju između država potpisnica (npr. otvaranje zajedničkih istraživačkih centara), ohrabriti nacionalne kompanije da ulažu u veštačku inteligenciju i privući multinacionalne kompanije iz ove oblasti u Evropu.

Istom prilikom najavljeno je i da će do 25. aprila biti objavljen strateški dokument koji će dotaći eventualne pravne probleme (koji se u SAD i Kini nedovoljno adresiraju) i bojazan da će poslove koje obavljaju ljudi uskoro obavljati roboti.

Neke države mimo ovog bloka već rade na sopstvenim planovima razvoja veštačke inteligencije, ali se sukob interesa još uvek ne nazire. Recimo, predsednik Emanuel Makron je još prošlog meseca najavio da će Francuska u naredne četiri godine izvojiti 1,5 milijardu evra za AI istraživanja, a Pariz je već grad u kom Facebook ima svoju istraživačku AI laboratoriju. Takođe, Francuska je u pregovorima sa Nemačkom oko otvaranja zajedničkog AI centra.

Vreme će pokazati da li će se neke od članica European approach bloka osim sa SAD i Kinom takmičiti i među sobom, kao i da li Evropa raspolaže sa dovoljno podataka, infrastrukture i talenta.