EU razmatra zabranu enkriptovane komunikacije u aplikacijama poput WhatsApp-a

Da li je događaj poslužio kao izgovor za ostvarenje već postojećih pretenzija država ka ukidanju enkripcije poruka? 

Obvezujuću rezoluciju kojom se od operatora platformi kao što su WhatsApp, Signal i slični traži da stvore glavne ključeve za nadgledanje E2E šifrovanih poruka, usvojio je Savet ministara EU, a rezolucija mora biti primenjena u roku od pet dana. 

Savet ministara za sprovođenje zabrane enkripcije za usluge kao što su WhatsApp, Signal i mnoge druge, do ove odluke je došao nakon terorističkog napada u Beču. To proizlazi iz internog dokumenta od 6. novembra, koje je ORF.at dobio.

To bi sada trebalo shvatiti kao „daljnje korake protiv terorizma” o kojima francuski predsednik Emanuel Makron želi da razgovara sa saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom u videokonferenciji početkom nedelje. Odluka je već dogovorena do te mere da se može doneti u videokonferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa početkom decembra bez dalje rasprave.

Prema dokumentu – traže se konačni prigovori. O tome se očito već glasalo u Savetu, a 19. novembra treba da bude usvojen na Radnoj grupi Saveta za saradnju u sektoru nacionalne sigurnosti (COSI), a 25. novembra planira se podnošenje Odboru stalnih predstavnika članica (COREPER). 

Odluka će se potom proslaviti na virtualnom sastanku Saveta ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa planiranom za početak decembra. Ono što će uslediti je jasno. Komisija će izraditi nacrt uredbe, koji će zatim proći kroz uobičajenu proceduru Parlamenta i Saveta. Međutim, s obzirom na to da postoji očigledno jednoglasje, Savet bi uredbu mogao da sprovede i bez učešća Parlamenta, piše ORF.at.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu