Estonija blokira 760.000 ID kartica usled moguće krađe identiteta

Iz kancelarije za e-residency apeluju da vlasnici ID kartica što pre apdejtuju svoje sertifikate kako bi izbegli ovaj problem.

Nevenka Rangelov - 3. Novembar, 2017.

Estonija će danas (3. novembra) u ponoć, blokirati sertifikate 760.000 ID kartica svojih rezidenata, ali i e-rezidenata. Uzrok ove blokade jeste bezbednosni problem za koji postoji sumnja da može dovesti do krađe digitalnog identiteta vlasnika kartice. Kako je naveo premijer Estonije, Juri Ratas, do sada nije zabeležen nijedan takav slučaj, ali postoji rizik na koji je potrebno reagovati.

Funkcionisanje e-uprave se zasniva na poverenju i država ne može da dopusti krađu identiteta bilo kog vlasnika estonske ID kartice. Koliko znamo, do sada nije bilo slučajeva krađe elektronskog identiteta, ali procene policije, granične kontrole i informacionih službi ukazuju na to da je ova pretnja postala realna.

Blokiranjem sertifikata rizičnih ID kartica, država će se postarati za bezbednost ID kartice.

Kako je estonska kancelarija za e-residency navela u mejlu e-rezidentima od 31. oktobra, prošlog meseca je grupa stručnjaka za sajber bezbednost otkrila problem sa kriptografskim čipovima na svim karticama izdatim pre 25. oktobra.

Pozivamo e-rezidente čije digitalne ID kartice su bile izdate pre 25. oktobra 2017. da daljinski apdejtuju svoje sertifikate i zaštite se od potencijalne opasnosti.

Video tutorijal za apdejtovanje sertifikata je dostupan ovde.

Svi neapdejtovani sertifikati će najverovatnije biti ugašeni početkom novembra. Kada se to desi, vaša digitalna ID kartica neće raditi ukoliko nemate apdejtovan sertifikat.

Đorđe Vanjek, jedan od e-rezidenata Estonije, poseduje jednu od rizičnih ID kartica, ali kako kaže još uvek nije uspeo da apdejtuje sertifikat, jer su serveri preopterećeni.

Navodno je izašao fix za aplikaciju koja se koristi za apdejt sertifikata, ali je izašao na GitHubu. Još uvek ne postoji zvanično rešenje.

Ovim povodom se oglasio i pokretač e-residency programa, Kaspar Korjus, koji je detaljno objasnio kako je došlo do ovog rizika i koji su naredni koraci.

Kategorija Bezbednost je pod pokroviteljstvom Data Guard Networka.