Esports reprezentacija Srbije se plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu

Na kraju smo imali više problema sa internetom nego sa protivnicima — kapiten Marko Roksić.

U periodu kada su ljubitelji sporta širom planete praktično ostali bez omiljene zabave, srpski esports PES tim uspeo je da nas obraduje plasmanom na Evropsko prvenstvo. Šta više, to su uradili vrlo ubedljivo. U grupi u kojoj su se nalazile Engleska i Španija, koje spadaju među najjače esports reprezentacije, Srbija je uspela da izbori prvo mesto. Preostala dva tima su bili Albanija i Letonija.

Završno takmičenje je bilo planirano da se održi u Londonu na dan finala Evropskog prvenstva u fudbalu, ali je za sada neizvesno da li će se to zaista i desiti. Na sreću, esports ima alternativu da se održi onlajn, kako je, uostalom, bio održan i drugi deo kvalifikacija. Dosadašnje utakmice su mogle uživo da se prate na sajtu UEFA, tako da zainteresovani ne bi trebalo da imaju problem da u julu gledaju virtuelnu verziju EP u fudbalu.

Tim Srbije činila su četvorica takmičara odabrana kroz nacionalni turnir: Marko Roksić, Stefan Slavković, Ranđel Mikić i Filip Panić. Oni ističu da su im od velike pomoći bili ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije — marketing menadžeri Margita Soro i Branimir Lazić, kao i Đorđe Filipović koji je bio zadužen za društvene mreže i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Na Youtube kanalu Fudbalskog saveza Srbije mogu i da se pogledaju snimci utakmica kvalifikacija.

Kapiten reprezentacije Marko Roksić je prošle godine na nezvaničnom esports svetskom prvenstvu zauzeo treće mesto u PES-u. Za Startit Dnevnik je ispričao kako je u određenim utakmicama osećao pritisak kao da se nalazi pred 100.000 navijača, iako je prvi deo kvalifikacija igrao u Kući fudbala u Staroj Pazovi, a drugi, zbog pandemije, od kuće.

RoksaCZV22, PES, WESGOduvek je postojala ta priča kako nemamo sreće u žrebu za kvalifikacije. Kada smo videli da smo izvukli Španiju i Englesku, a onda i Albaniju sa kojom postoji veliki rivalitet, videli smo da se to ponovo obistinilo.

Ipak, verovali smo u naš tim. Stefan i ja već dugo igramo zajedno, a Ranđel i Filip su pokazali da spadaju među najbolje igrače u zemlji. Na kraju smo imali više problema sa internetom nego sa protivnicima.

Dobili smo sedam puta i jednom igrali nerešeno. Do pretposlednje utakmice sa Albancima smo već imali garantovano drugo mesto, a sa Špancima na kraju smo mogli da dozvolimo i da izgubimo sa jednim golom razlike. Naravno, odlučili smo da završimo kvalifikacije na najbolji način.

Nakon prošlogodišnjeg prvenstva u Kini Marko je imao ponude da profesionalno igra na Tajlandu, a učestvovao je na nekoliko takmičenja. U međuvremenu je još ozbiljnije zaronio u svet esporta.

RoksaCZV22, PES, WESGNa WESG-u u Kini prošle godine sam stekao dosta poznanstava. Na leto mi je stigao poziv od jednog drugara koji igra za esports tim Nanta i pozvao me da igram sa njim. Ja sam pristao pod uslovom da sa mnom pređe i Stefan Slavković, sa kojim igram već dosta dugo.

Potpisali smo ugovor sa Nantom na godinu dana i svake dve nedelje smo putovali u Barselonu, bar do pojave korona virusa, gde smo igrali ligu koju organizuju Konami i fudbaler Barselone Žerard Pike.

Pored igranja PES-a za Nant, Marko i dalje radi u namenskoj proizvodnji u Bariču, a potpisao je i ugovor sa Crvenom Zvezdom za koju igra mali fudbal.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu