U inat monopolu farmaceutske kompanije — Biohakeri stvorili lek koji spašava za manje od ⅓ prodajne cene

Sa cenom od $150, EpiPen je nepriuštiv mnogima. BiohakerI ovo žele da promene.

Marija Gavrilov - 5. Oktobar, 2016.

EpiPen je adrenalinska injekcija sa kojom su verovatno upoznati svi koji boluju od astme ili razvijaju teške alergijske reakcije na hranu i ubod insekta. Ovo je sprava koja spašava živote — ali i za mnoge u SAD nepriuštiv lek.

Od kada je otkupila prava na EpiPen pre devet godina (kao jedini proizvođač ove injekcije) farmaceutska kompanija Mylan je podigla njegovu cenu za 461%, na $318. Pod pritiskom javnosti da urazume cenu bitnog leka, kompanija je, prema navodima MIT Tech Reviewa, spustila cenu na $150, a industrijski eksperti nagoveštavaju da proizvodnja EpiPena košta svega $30.

Ovo je dokazala i grupa biohakera okupljena oko Four Thieves Vinegar kolektiva koji se zalaže za priuštivo lečenje za sve. Njihov proizvod EpiPencil sagrađen je od delova koji se nalaze u slobodnoj prodaji, a  krajnji ishod je bezbedna i jeftinija alternativa za EpiPen koja se može sklopiti tek za nešto više od $30.

EpiPencil se ne nalazi u prodaji, jer je, svakako, za ovakvu vrstu terapije potrebno proći testove i odobrenja da bi dostigla pacijente. Neki ovu grupu biohakera nazivaju neodgovornima zbog open source-ovanja leka koji ako se ne primenjuje pravilno može imati ozbiljne posledice po pacijente.

No, druga strana medalje je da su ovako dokazali da je Mylan nerazumno podigao cenu bitnog leka — osvešćivanje javnosti i reagovanje povodom monopola na zdravlje jedna je od stvari na koju biohaking ima potencijala da utiče.

Rubrika biotehnologija je pod pokroviteljstvom Seven Bridgesa →