Epic Games, kompanija iza popularne video igre Fortnite, koja je 2019. godine kupila novosadsku kompaniju 3Lateral, danas je objavila da je sakupila milijardu dolara u najnovijoj rundi finansiranja. U okviru ove kompanije, 3Lateral razvija nove proizvode, a ukupna vrednost Epic Games-a sada se procenjuje na oko 28,7 mlijardi dolara.

Među finansijerima se našlo i 200 miliona od korporacije Sony, pored fondova kao što su Luxor Capital, Baillie Gifford, Fidelity Management i drugih. 

Epic Games je pre sedam meseci imao još jednu uspešnu rundu finansiranja, kada je pri valuaciji od 17,3 milijarde dolara sakupljeno oko 1,78 milijardi investicija. Tom prilikom je i Sony investirao 250 miliona dolara i kupio oko 1,4 odsto udela u kompaniji.

Ove godine, kao i prethodne, Epic je naglasio kako izdaje samo jednu klasu običnih akcija, kao i da osnivač i CEO Tim Svini i dalje zadržava potpunu kontrolu nad kompanijom.

Epic namerava da iskoristi sredstva kako bi nastavili „rad na izgradnji povezanih društvenih usluga oko Fortnite, Rocket League i Fall Guys, istovremeno osnažujući game developere i stvaraoce pomoću Unreal Engine, Epic Online Service i Epic Game Store”.

U sklopu prethodne runde finansiranja, Epic je radio na ekspanziji i kupio čitav niz kompanija, između ostalog i tim iza pandemijskog hita Fall Guys

Vest o investicijama dolazi za petama izveštajima iz sudskih dokumenata iz tužbe protiv Apple-a koji pokazuju da je Epic do sada isplatio oko 700 miliona dolara developerima koji prodaju igre na Epic Game Store, uključujući i 330 miliona isplate za ekskluzivna prava na igre. 

Procenjuje se da je kompanija na EGS izgubila 181 milliona 2019, oko 273 milliona 2020, i procenjuje se da će izgubiti oko 139 milliona dolara 2021, kao i da neće biti profitabilna pre 2023. godine. 

Epic kao privatna kompanija ne podnosi izveštaje o zaradi i prihodima, ali je svakako među kompanijama čija je vrednost naglo skočila tokom pandemije.