ENIF donosi 40 miliona evra investicija u Srbiju i region, prisutan u Startit Centru

Startap centar postaje baza biznisa i inovacija, ali i ENIFa koji investira od 500 hiljada do 3 miliona u startape iz regiona.

Tanja Mladenović
16/05/2015

Kao što smo već najavili, u Beogradu na jesen otvaramo Startit Centar. Među prisutnim organizacijama u ovom prostoru biće ENIF,  novi regionalni investicioni fond koji će uložiti 40 miliona evra ukupno, tj. od 500 hiljada do 3 miliona evra u pojedinačne startape.

Plan je da se novac investira pet godina i to u kompanije iz Srbije, BiH, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Crne Gore, a prvi krug investicija biće ovog leta. 

Više o ovome govori Jan Kobler, partner u fondu.

Po pojedinačnoj kompaniji investiraće se od 500 hiljada do 3 miliona evra, ali ćemo van toga uraditi i određeni broj manjih seed investicija do 100 hiljada po kompaniji. Fond će investirati u timove i kompanije, koji na bazi domaćeg znanja imaju potencial i ambiciju rasti i širiti se regionalno ili globalno.

Fond sadrži više različitih investitora, od kojih je najveći Evropski investicioni fond. Osim njega tu je i veliki broj privatnih investitora, ali i međunarodnih finansijskih institucija kao što je EBRD i već  pomenuti ENIF. Takođe u investicijama učestvuje i Republika Srbija, a ko će dobiti novac zavisi od investicionog odbora.

Tanja Mladenović

Objavio/la članak.

subota, 16. Maj, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Dean

utorak, 25. Avgust, 2015.

Ideja 1%, realizacija 99%. Uvek je tako bilo. Savet svim startupovim - ne jurite investiciji, vec jurite klijente. Sami zaradjujet svoje pare i investicije ce onda juriti vas. A ako ne znate kako da sami zaradjujete - da vam onda zaista treba davati investiciju? Rad sa VC nije oko dobijanja para, nego oko ucenja kako da napravite profitabilni posao. Pare se svuda, zaboravite ih. Otvorite se ka znanju i naucite kako da budete dobri u prodaji svojih produkta. Tu lezi prava pomoc investitora i VC-ja.

Raša

ponedeljak, 17. Avgust, 2015.

Ima ACA dosta toga u pravu. U dosta slučajeva se dešavalo kod raznih EU Fondova da se dobre ideje ne realizuju. kasnije se se to pojavi kod nekih drugih predlagača. U mom slučaju kod Fondova za neprofitne organizacije pare su uglavnom išle onima koji su bili bliski Vladi. Meni su projek radili stručnjaci za Fondove i uglavno su samo oni zaradili jer su svoj deo posla naplatili. Mada vredi pokušati nika se nezna pošto sam večiti optimista..

Vuk

sreda, 20. Maj, 2015.

ideja ... vredi koliko ? :) - u pitanju je fond za ulaganje - ne za sakupljanje ideja :) sumnjam da ce da ti "kradu" ideju vec bolje kreni u realizaciju ideje pa se nadjete na pola puta...

Ivan

utorak, 19. Maj, 2015.

Aco crko tv ili sta pa dosao ovde da trolujes? :)

Aca

utorak, 19. Maj, 2015.

Nadam se da nije u pitanju samo pecanje dobrih ideja. Oni ti isperu mozak velikim parama, a ti im kažeš svoju ideju koju posle oni prisvoje, ako je dobra, a ti ostaneš i bez para i bez ideje, jer više nije tvoja.