Kao što smo već najavili, u Beogradu na jesen otvaramo Startit Centar. Među prisutnim organizacijama u ovom prostoru biće ENIF,  novi regionalni investicioni fond koji će uložiti 40 miliona evra ukupno, tj. od 500 hiljada do 3 miliona evra u pojedinačne startape.

Plan je da se novac investira pet godina i to u kompanije iz Srbije, BiH, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Crne Gore, a prvi krug investicija biće ovog leta. 

Više o ovome govori Jan Kobler, partner u fondu.

Po pojedinačnoj kompaniji investiraće se od 500 hiljada do 3 miliona evra, ali ćemo van toga uraditi i određeni broj manjih seed investicija do 100 hiljada po kompaniji. Fond će investirati u timove i kompanije, koji na bazi domaćeg znanja imaju potencial i ambiciju rasti i širiti se regionalno ili globalno.

Fond sadrži više različitih investitora, od kojih je najveći Evropski investicioni fond. Osim njega tu je i veliki broj privatnih investitora, ali i međunarodnih finansijskih institucija kao što je EBRD i već  pomenuti ENIF. Takođe u investicijama učestvuje i Republika Srbija, a ko će dobiti novac zavisi od investicionog odbora.