Easthub pitching takmičenje — najboljim startapima dvonedeljni akceleratorski program u Americi

EastHub organizuje drugi pitch event za startape koji žele da učestvuju na programu koji će se održati u SAD.

Marko Marković - 18. Decembar, 2018.

Privredna komora Srbije i kompanija EastHub LLC objavile su poziv za drugi po redu pitch event, koji će se održati 25. decembra 2018. od 11h – 15h u sali II Privredne komore Srbije u Resavskoj 15.

Projekat EastHub predstavlja prvi srpski IT biznis akcelerator u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj projekta je da se srpski tehnološki startapi osposobe za predstavljanje na već razvijenom tržištu. Kako bi se to postiglo, osnovane su kancelarije u pet američkih gradova: Majamiju, Njujorku, Detroitu, Finiksu i Raliju.

Predstavnici odabranih startapa biće edukovani o sistemima valuacije, dokapitalizacije i opcijama budućih odnosa sa investitorima. Akcenat obuke biće postavljen na segment upravljanja firmom: kroz “sistem” prodaja akcija firme, vrstama i plasmanu akcija, organizovanjem skupštine akcionara, ali i zadržavanjem kontrole nad kompanijom. Naravno, učescnici će se pripremati i kako da predstave i rangiraju svoj proizvod.

Program EastHuba traje dve nedelje, održava se u SAD i besplatan je. Tamo će odabrani startapi dobiti kompletnu logističku asistenciju neophodnu za razvoj: obuke, radionice i mentorstvo, povezivanje sa vodećim ljudima iz prodaje i marketinga, pripremljene kancelarije, kao i susrete i dogovore sa potencijalnim investitorima.

Plan je da se kvartalno odabere po pet kompanija, koje bi predstavljala po dva lica, za učešće na programu u Majamiju. Pomenute dve nedelje programa su postavljene za početak, ali postoji tenedencija da se obuka produži na mesec do tri meseca. Program je potpuno besplatan, uključujući avio karte, kancelarijski prostor, mentoring i stručni program.

Način odabira i prijava

Proces izbora kompanija će se vršiti putem pičinga, ispred žirija sastavljenog od preduzetnika, investitora i stručnih lica PKS.

Postavljeni su i obavezni uslovi za prijavljivanje: Da je prototip tehnološki razrađen (da je tzv. MVP lansiran); Da je funkcionalan i dokazan u praksi; Da već beleži neke trendove, rezultate ili klijente. Pored toga, žiri će ocenjivati i da li iza projekta vide tim koji veruje u uspeh i ima znanje da ga sprovede.

Za učešće na pitch eventu potrebna je registracija i popunjavanje upitnika. Rok za registraciju je 23. decembar 2018, a odabrane kompanije će biti kontaktirane radi učešća i imaće priliku da predstave svoj proizvod ili ideju. Nakon toga, do 10. januara 2019, obaviće se konačan odabir firmi koje će učestvovati u akceleratoru. Odlazak u Majami je predviđen za 1. februar.