Dve nedelje pred lansiranje, domaći startap napravio potpun zaokret zbog pandemije

Trebalo je da platforma Benefiti.rs svoj proizvod lansira krajem marta, ali je zbog pandemije morala da napravi zaokret (‘pivot’) i pre nego što su korisnici ugledali planiranu verziju. 

Kako bi privukle, motivisali i zadržale svoje zaposlene, brojne kompanije nude različite benefite, poput  privatnog zdravstevnog osiguranja, članarina za fitnes i welness programe, mogućnosti za edukacije. Međutim, ti benefiti su uglavnom uniformni u okviru jedne kompanije, odnosno svim zaposlenima se nude iste stvari, iako one možda ne odgovaraju najbolje njihovim željama.

Razlog je jasan, personalizacija benefita za zaposlene je teško izvodljiva i zahteva značajne resurse, tačnije koordinaciju velikog broja pružalaca usluga i zaposlenih. To je upravo ključni problem koji platforma Benefiti.rs rešava. Na kompaniji je da odredi budžete za benefite za svaku od kategorija zaposlenih, a onda zaposleni na mesečnom nivou sami biraju šta im najviše odgovara. 

Kako nam kaže jedan od osnivača, Dušan Vukanović, inače poznat u ekosistemu po tome što je skoro pet godina bio na poziciji menadžera inovacija i razvoja biznisa ICT Hub-a,  na projektu su počeli da rade na leto prošle godine, iz hobija, a softver su razvijali od septembra. IT rešenje je kreirano uz znanja ih HR-a i biznisa, a ključnu ulogu u razvoju proizvoda su imala i strateška partnerstva sa ManpowerGroup Srbija, Confida i HR World. Takođe, sve je podrazumevalo i sklapanje dogovora s vendorima – kompanijama koje nude proizvode i usluge koji mogu biti benefiti. 

Shvatili smo da nije pravo vreme za lansiranje

Čitavu ideju je trebalo predstaviti široj javnosti 21. marta, ali se u međuvremenu desila pandemija, a većina benefita je podrazumevalo neograničeno kretanje i boravak na mestima s više ljudi, koja su trenutno zatvorena.     

„Shvatili smo da nije pravo vreme da proizvod lansiramo na način kako smo inicijalno zamislili. Zato smo pivotirali i u drugoj polovini aprila će izaći prva verzija proizvoda na kojoj će biti dostupni samo benefiti koji su adekvatni trenutnoj situaciji, tačnije „”remote benefiti” koje korisnici mogu da konzumiraju od svoje kuće, kao što su onlajn edukacije, onlajn coaching sesije, onlajn časovi joge, servisi za dostavu itd. Drugim rečima, okrenuli smo se isključivo vendorima koji svoje usluge nude online, a koji su relevantni za trenutnu situaciju”, kaže Vukanović. 

Ubrzana digitalizacija vendora

Kompanije s kojima su do sada sklopili partnerstva su vrlo fleksibilne i svesne su situacije, a kako Vukanović napominje, ranije nisu toliko na radaru imali vendore koji usluge nude onlajn. 

„Oni su sada nekako sami došli do nas. Tu su pre svega treneri, instruktori, coach-evi, psiholozi, psihoterapeuti, koji su se takođe ubrzano digitalizovali u novonastaloj situaciji, pa smo im mi postali idealan kanal za prodaju usluga. Naravno tu su i postojeći servisi za onlajn edukaciju i ostali benefiti koji se mogu koristiti tokom rada od kuće.”

Kompanije za sada ne plaćaju pretplatu

Trenutno imaju oko 15 vendora, ali njihov broj se svakodnevno menja. U čitav projekat su sami investirali, a u timu se porded osnivača nalazi još jedna koleginica. Klijente za sada nema, ali su odlučili da i odnos prema njima tokom perioda pandemije promene. 

„Prvobitni poslovni model je bio da platforma prihoduje i od kompanija korisnika kroz pretplatu, i od vendora kroz proviziju od prodatih usluga, ali kako bismo poslali pozitivnu poruku kompanijama koju se dodatno brinu o svojim zaposlenima u ovom izazovnom trenutku, odlučili smo se da platforma, dok sve ovo bude trajalo, bude kompanije plaćaju samo usluge prema vendorima.”

Iako je platforma inicijalno napravljena za srpsko tržište, baš zbog kordinacije s vendorima, ali i zbog zakonskih i poreskih razlika među državama, ova situacija je ubrzala proces predviđen za drugu fazu, a to je širenja na ostala tržišta. Kako Dušan kaže, zvali su i partneri iz Slovenije s idejom da platformu prilagode i za tamošnje tržište.  

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu