Duplirao se broj onih koji koriste samo Python u programiranju 

Procenat onih koji koriste samo Python skočio je sa 6 na 11 odsto između 2018. i 2019. godine, pokazuje istraživanje među programerima koji pišu ovim jezikom.

Popularnost Pythona svake godine raste. To potvrđuje i godišnji izveštaj koji su prošle jeseni zajedno sproveli Python Software Foundation i JetBrains, među 24.000 programera iz 150 zemalja. Više od 20.000 njih (84%) Python koristi kao osnovni jezik. 

Njime jednako pišu iz ličnih i profesionalnih razloga, a najviše njih ga koristi za analizu podataka (59%). Polovini ispitanika služi za razvoj web programa, a slede oni kojima treba za mašinsko učenje (40%). Kada se generalno gleda upotreba ovog jezika za različite oblasti, brojke se nisu znatno promenile u odnosu na one iz 2018. Jedini bitniji skok se dogodio u polju kompjuterske grafike u kojem je korišćenje Pythona skočilo s 9 na 14 odsto.

Pročitaj i:

Uvod u mašinsko učenje: Malo Pythona, mrva matematike i mnogo vežbe

Kada su ih pitali za šta najviše koriste Python kao osnovni jezik, mesta su se malo izmenila. Sada je web development iskočio na prvu poziciju (28%), na drugoj je analiza podataka (18%), a sledi ga mašinsko učenje (13%). Zanimljivo je videti da oko 10 odsto ispitanika upotrebljava Python 2 umesto Pythona 3, a moguće je da će se taj broj još smanjivati nakon nedavne objave da Python 2 odlazi u penziju.   

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu