Država razmatra predlog programera s Twittera kako bi pomogla medicinarima i porodicama pacijenata tokom pandemije

„Hvala što ste nam javili!”

Programer Dušan Dević je uočio problem u borbi s epidemijom COVID-19 u Srbiji i na Twitteru ponudio informatičko rešenje, na čemu mu se Kancelarija za informacione tehnologije zahvalila i rekla da će proveriti da li je ono izvodljivo. 

Sve je počelo objavom u kojoj su podeljeni brojevi odeljenja u kojima su pacijenti zaraženi korona virusom smešteni u Kliničkom centru. To je učinjeno kako bi se rasteretile linije na prijemnom odeljenju, koje porodice i prijatelji pozivaju da bi se informisali o stanju svojih najbližih. Uz to stoji molba i da se o pacijentu raspituje samo jedna osoba i to jednom dnevno. 

Zvuči kao razumno objašnjenje u situaciji u kojoj fali osoblja da opsluži sve pacijente, ali istovremeno je pogubna za one koji kod kuće s nestrpljenjem čekaju informacije. 

Zato je Dušan Dević pitao: „Da li ima smisla napraviti jednostavan informacioni sistem, tako da građani sa autorizacijom pristupe i vide stanje pacijenta? Da olakšamo medicinarima bar malo. To je vikend posao.”

Uz to je ovaj novosadski programer ponudio i sve svoje resurse za rad na takvom projektu, uz jedini uslov da sve bude volonterski. Dva dana nakon njegovog tvita, odgovorila mu je Kancelarija za informacione telnologiije i elektronsku upravu. 

„Hvala što ste nam javili! Proverićemo sa kolegama iz Ministarstva zdravlja kako možemo ovo da rešimo.”

Podsetimo da je tokom prethodnih meseci bilo mnogo nejasnoća i sporova oko rada Infomacionog sistema COVID-19, koji je uveden krajem marta kako bi se podaci centralizovali, a situacija lakše pratila. Činjenica da to nije funkcionisalo najbolje može izazvati sumnju da bi Dušanov predlog bio najbolje rešenje, ali je svakako pohvalno što su se nadležni oglasili.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu