Država privrednicima daje minimalce, a duguje im 32 milijarde dinara  

Privrednici će u maju primiti prvi deo direktne pomoći u vidu minimalaca za zaposlene, ali nije poznato kada će naplatiti dugove koje država ima prema njima. 

Drugi dopis Ministartsvu finansija da obezbedi redovno plaćanje obaveza države prema privredi poslala je Unija poslodavaca Srbije, piše Danas, ukazujući na to da očigledno kasne plaćanja.  

„Da nije bilo osnova ne bi bilo ni tih zahteva”, kaže Nebojša Atanacković iz Unije, napominjući da su drugi put poslali dopis, jer im na prvi nije odgovoren. No, nije Unija jedina, Ministartsvo finansija još nije odgovorilo na sva pitanja privrednika, a odgovori ne stižu ni novinarima.  

Zato nije poznat razlog ovog kašnjenja, a Atanacković ga nalazi u tome što sami građani kasne u izmirivanju obaveza prema državi, te ona ne prebacuje ta sredstva dalje privrednicima, što pokazuje da je ekonomska kriza već počela. 

Niti mogu da uzmu pomoć, niti da naplate dugovanja

U problemu su posebno oni kojima poslovi sada stoje, a delatnosti su im takve da su radnike zapošljavali na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, tako da ne mogu da ostvare nijednu pogodnost iz ekonomskih mera Vlade. Uz to, oni sada moraju da čekaju i da im državna preduzeća, uprava i lokalana samouprava plate za posao koji su već uradili. 

Danas ovde najviše ukazuje na problem malih i srednjih preduzeća u sektoru niskogradnje, a prema nezvaničnim informacijama država do sada putarima duguje najmanje dve milijarde. No, tu nije kraj problem, jer novca neće biti ni naredne godine.

Javna preduzeća moraju da smanje rashode za 20 odsto

Ministartvo finansija je naložilo da sva javna preduzeća i organizacije koje je osnovala država ili ima vlasništvo u njima, da u narednog godini smanje rashode za najmanje 20 odsto. Kako smanjenja plata zaposlenih neće biti, jasno je da se to može odraziti na one koji su navikli da posluju s državom, bilo kroz učešće u projektima ili prodajom roba i usluga. 

Prema podacima Ministarstva na dan 27. aprila državne institucije su dugovale 32,7 milijardi dinara. Od čega ukupno zdravstvo 26 milijardi, a najveći pojedinačni dužnik je Ministarstvo odbrane s 1,38 milijardim dok lokalne samouprave duguju oko 150 miliona.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu