Država obećala: Do 2025. u Srbiji neće postojati domaćinstvo i naselje bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije

Raspisan poziv za širenje interneta u 55 ruralnih naselja, u oktobru za još 600.

Sva ruralna naselja u Srbiji koja dosad nisu imala pristup internetu trebalo bi do 2025. da budu povezana na mrežu. Prvi javni poziv operatorima za pilot projekte raspisan je juče, a operator koji bude izabran gradiće internet mrežu za 55 ruralnih naselja. Drugi javni poziv biće raspisan sledećeg meseca za još 600 naselja.

Kako je Startit Dnevnik nedavno pisao, inicijativa za proširenje internet mreže usledila je nakon analize dostupnosti interneta, koju je Ministarstvo sprovelo tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa EBRD, kao i mapiranja krajeva u kojima nedostaje fiksna internet mreža. 

Tada je ustanovljeno da 5 odsto domaćinstava, odnosno oko 125.000, nema fiksni pristup internetu, te da oko 600.000 domaćinstava ima pristup sporom netu, do 30 Mbps.

Kako je juče najavljeno, do 2025. u Srbiji neće postojati domaćinstvo i naselje bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije, a navedeno je i da našu zemlju čeka veliki korak — uvođenje 5G mreže.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu