Bilo je leto 2016. godine kada je domaća ekipa pod nazivom Videobolt postala svesna da se nalazimo u trenutku u kom se marketari sve više okreću telefonima i video-sadržaju kao jednom od efikasnijih oblika reklamiranja. Te godine Videobolt je lansiran kao platforma koja spaja one koji se bave video-produkcijom i one kojima je potreban video a nemaju nikakva predznanja o kreiranju video-sadržaja.

Prvu ponudu na sajtu činili su intro videi i kratke animacije za različite namene, prvu ciljnu grupu predstavljali su vlasnici Youtube kanala i Twitch streameri, a prvobitni tim bili su Momčilo Stojković, Uglješa Stojanović i Igor Halilović.

Danas na platformi radi njih devetoro, svoje radove nudi 17 autora i mesečno je poseti više od 100.000 korisnika, od kojih je nekoliko hiljada pretplaćeno. Takođe, svakog meseca broj novih korisnika raste za oko 25 odsto u odnosu na prethodni.

O tome kako su došli na zamisao koja okuplja ovoliki broj korisnika iz Videobolta kažu:

Ideja je proistekla iz višegodišnjeg iskustva koje je Momčilo Stojković, CEO i jedan od osnivača, stekao stvarajući video-dizajnove koje je prodavao na sajtu Videohive. Međutim, specijalizovan format u kome su dizajnovi isporučivani najčešće je zahtevao od kupaca da unajme nekoga stručnog u oblasti video-produkcije kako bi ih efektivno upotrebili. Komunikacija sa mnogobrojnim mušterijama pokazala je da se većina njih susreće sa sličnim problemima, kao i da se ti problemi mogu rešiti automatizacijom.

Korisnicima je količina videa važnija od cene

Zbog komplikacija u vidu duge komunikacije s dizajnerima i potrebe za pravljenjem velikog broja izmena koje kreiranje videa u marketinške svrhe nosi sa sobom, cilj s kojim je Videobolt nastao bio je da skrati čitav proces i smanji troškove. U tom smislu iz Videobolta se nadovezuju:

Videobolt daje priliku svakome ko se bavi marketingom da pravi veliki broj videa, u različitim varijacijama, relativno brzo i jeftino. U početku su klijenti mogli besplatno da testiraju sve funkcije koje sajt nudi, i da plate tek kada su zadovoljni onim što su stvorili, umesto da radove vraćaju dizajnerima na reviziju, naravno, uz dodatne troškove.

Nakon što se plaćanje po stvorenom videu pokazalo kao neoptimalan pristup, prešli su na pretplatnički model koji se pokazao kao daleko uspešniji. Besplatno testiranje funkcija je i dalje moguće uz Free Trial, a preplatnici „troše” token tek kada su zadovoljni finalnom verzijom (iako su platili unapred). Kako kažu, iz ovoga su uvideli da je kupcima važnija količina videa koje mogu da proizvedu nego cena, pa trenutno planiraju uvođenje neograničenih paketa koji će ukinuti potrebu za pažljivim planiranjem i dodatno privući mušterije.

Osim načina plaćanja od početka se promenila i ponuda, pa sada uključuje i vizuelizacije zvuka za muzičare i autore podcasta, reklame proizvoda i usluga za Facebook, Instagram i Snapchat, a u planu su još i animirane priče, prezentacije, infografici itd. Naravno, time se i ciljna grupa proširila.

Kroz ovaj proces polako širimo svoju ciljnu grupu, tako da nam je cilj da u budućnosti imamo nešto za svakoga ko stvara video-sadržaj u svrhu marketinga. Istraživanja jasno pokazuju da je broj ljudi kojima je potrebna proizvodnja velikog broja videa brzo i jednostavno u porastu, kao i da su automatizovana rešenja tek u povoju, što ukazuje na jedinstvenu priliku na tržištu.

Istovremeno Videoboltu je u interesu da motiviše i autore da se priključe platformi.

Prevashodno nam je cilj da omogućimo autorima da se bave samo onim što najbolje znaju i vole. Njihovo je, dakle, da dizajniraju, dok mi rešavamo sve ostale probleme. Tražimo nove kupce, reklamiramo proizvod, unapređujemo korisničko iskustvo i rešavamo bilo kakve probleme sa kojima se krajnji kupci suočavaju. Naravno, tu je i 50% zarade od svake prodaje koja uključuje njihov dizajn.

Za dalje — segmentacija tržišta

Za sada se u ime promocije proizvoda i traženja kupaca stavlja akcenat na one kanale koji su se najbolje pokazali — Google Adwords, YouTube i Facebook reklame, ali uključeni su i drugi načini:

Sarađujemo sa Youtube kanalima kao ambasadorima, dok svake nedelje nudimo po jedan video koji se “plaća” deljenjem na društvenim mrežama. Postoji i program pomoću koga korisnici dobijaju bonuse, popuste, a u nekim slučajevima i procenat zarade ukoliko njihove preporuke dovedu nove mušterije na platformu.

Takođe, od nedavno smo počeli da stvaramo i edukativni sadržaj u oblasti video-produkcije i marketinga, koji prvenstveno ima za cilj da pomogne ljudima koji se ovime bave, ali i da ih približi platformi.

Međutim, tu se ne završavaju ciljevi koje su sebi zadali. U narednom periodu pažnja Videobolt tima biće usmerena na još detaljniju segmentaciju tržišta po kategorijama videa koji se proizvode i specijalizovano unapređenje platforme i marketinga za svaki od njih.

Trudićemo se da biranim dodatnim funkcionalnostima privučemo veće intresovanje kako velikih kompanija, tako i pojedinaca.

Sa druge strane, imamo i ambiciozne planove u oblastima mašinskog učenja i veštačke inteligencije, sa ciljem pametnog generisanja dizajna koji se adaptira kako sadržaju koji korisnik želi da prikaže, tako i stilu koji mu najviše leži.