Domaći startap želi da zameni stiropor prirodnim materijalima i za to im je potrebno 50.000 dolara

Ljudi iza No More Styrofoam projekta osnovali su startap da bi pokazali da postoji manje štetan materijal za prevoz prehrambenih proizvoda.

Sanja Vatić - 7. Jun, 2017.

Ekipu iza projekta No More Styrofoam čine osnivač Nikica Marinković, asistent na projektu Jelena Tasić, osnivač i dizajner proizvoda Ivan Erkić i inženjer proizvodnog procesa Petar Blagojević. Njih četvoro su se okupili iza zamisli da stiropor, kao zagađivač prirodne sredine, nije jedino rešenje za transport hrane.

Zato su nedavno pokrenuli crowd-funding kampanju na platformi Indiegogo za svoj prvi proizvod — The WooBox. Radi se o kutiji koja je napravljena od drveta i prirodno obrađene vune, zamišljena kao zdrava alternativa za stiropor.

Ideja tima je da WooBox u budućnosti postane podrazumevan način isporuke svežih namirnica. Njihova kutija ne utiče negativno na ljude i okolinu i u potpunosti se reciklira. Ima i termoizalociona svojstva – vuna obezbeđuje izolaciju, pročišćava vazduh, reguliše vlažnost, a pri tome svojstva hrane ostaju neizmenjena.

Osim ekološke svesti, želeli su da obezbede i da njihov proizvod bude praktičan, pa je stoga WooBox pogodan za slanje velikih količina robe na velike udaljenosti. Drvene šine na kutiji se lako uklapaju jedna u drugu i time obezbeđuju više mogućnosti za slaganje, različito pakovanje i skladištenje. Takođe, za razliku od stiropora koji je jeftin, ali se odbacuje posle upotrebe, kutije mogu da se koriste više puta.

Za početak serijske proizvodnje koja bi bila stacionirana u okolini Loznice potrebno im je 50.000 dolara. Kampanja traje još 24 dana, a do sada su prikupili četiri odsto sume.