ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu, koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja i čiji je fokus građenje tehnoloških kompanija čija se perspektivnost ogleda na globalnom nivou, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi sajber bezbednošću, kako bi podržao razvoj njihove cloud-based platforme fokusirane na automatizovano i kraudsorsovano penetraciono testiranje.

Trickest razvija softver u obliku servisne platforme Trickest Hive koja će kompanijama i pojedincima omogućiti da kreiraju i automatizuju dinamične bezbednosne procese rada kako bi testirali svoje sisteme i detektovali probleme u okviru svojih mreža. Trickest predvode suosnivači Nenad Zarić, lovac na bagove koji je kao penetracioni tester radio u kompaniji Seven Bridges i Mihailo Tomić, koji je prethodno bio zaposlen na Data Engineer poziciji u kompaniji Things Solver. Tim je izveo nekoliko bezbednosnih penetracionih testiranja kroz niz programa namenjenih lovu na bagove za kompanije sa liste Fortune500, kao što su Uber, PayPal, Spotify, Airbnb, Twitter i Snapchat.

Trickest tim je identifikovao do sada neiskorišćen prostor na tržištu za celovito rešenje posvećeno penetracionom testiranju. 

Kako navode, Trickest Hive je platforma koja je jednostavna za korišćenje i omogućava lako uključivanje nove generacije sajber eksperata, kojima će omogućiti kreiranje procesa rada, izveštavanje, ali i izvlačenje lekcija iz open source zajednice. Svi testovi koje bude izvodila Trickest Hive korisnička baza, maksimalno će uvećati korišćenje postojeće infrastrukture kroz on-click upravljanje, na taj način brzo isporučujući rezultate testova kako bi se bezbednost dovela na još viši nivo.

Svi alati koji trenutno postoje na tržištu su manje ili više defanzivni u svojoj suštini, a mi smo uvideli priliku da izgradimo platformu koja će ponuditi kompletno penetraciono testiranje. Ono što je Photoshop za dizajnere i AutoCAD za arhitekte, to će Trickest Hive biti u smislu alata sa kojima će ofanzivniji eksperti i penetracioni testeri u oblasti sajber bezbednosti porediti sva druga rešenja”, kaže Nenad Zarić. 

Mihailo Tomić, objašnjava kako je platforma namenjena profesionalcima u oblasti sajber bezbednosti koji samostalno rade, ali i onima koji su zaposleni u velikim kompanijama, a namera im je da se pozicioniraju kao karika koja ih povezuje. 

Kao dodatak onom jednostavnom ‘podizanju zidova’ kako bi se zaštitile mreža i aplikacije, Trickest Hive će svojim korisnicima omogućiti dinamično testiranje kako bi pronašli slabe tačke i ranjivosti sistema, osnaženi velikom bazom kraudsorsovanog znanja, analizom podataka i mogućnošću da nova saznanja podele sa velikim korporacijama.

Kosta Andrić, izvršni direktor fonda ICT Hub Venture, navodi da ICT Hub Venture željno iščekuje nastavak rada sa Trickest timom, kako bi im pomogli da izgrade platformu za sajber bezbednost svetske klase.

Trickest je već došao i do prvih prihoda kroz završetak rada na projektima za korporativne klijente u Aziji i Evropi koji su platformu koristili kao prototip. Zbog visokog stepena potražnje koji su iskazali prvi korporativni kllijenti, a usled uvećanog korišćenja digitalnih mreža nakon situacije sa COVID19, Trickest predviđa da će se lansiranje Trickest Hive platforme za korporativne klijente desiti u poslednjem kvartalu 2020. godine.