Domaći mBrainTrain je profitabilan sa 85.000€ prihoda u 2014., u planu nov 'nosivi' proizvod

mBrainTrain, domaći tim koji se bavi istraživanjem moždanih aktivnosti, nakon prvih prihoda planira novi proizvod i traži investitora.

Zoja Kukić
14/04/2015

Najinovativniji domaći proizvod 2013. godine, Smarting, beogradskog mBrainTraina koji radi na revolucionarizaciji praćenja i ispitivanja mozga, prošle godine je završen i krenuo u komercijalnu upotrebu, a u klinikama i istraživačkim centrima Evrope možemo naići na njih dvadesetak, što je rezultovalo prihodima za ovaj tim od 85.000€.

Tim sada planira novi proizvod koji će omogućiti običnim korisnicima interakciju sa moždanom aktivnošću u svakodnevnom životu i omogućava da isprate npr. nivo stresa i fokusiranost.

Dok je Smarting pre svega fokusiran na istraživanja i namenjen je osobama koje već imaju identifikovana oboljenja, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, deo njegovih funkcionalnosti bi tim želeo da prenese na novi uređaj, koji bi bio prenosiv i ne bi ometao korisnika niti mu menjao već postojeće navike.

Prototip koji trenutno razvijaju nalazio bi se unutar našeg uha i stoga bi mogao prilično neometano da se nosi i da ne narušava druge aktivnosti.

Screen Shot 2015-04-08 at 3.23.42 PM

Kroz ovaj proizvod mBrainTrain ušao bi u tržište nosive tehnologije (wearablesa), koje bi im kasnije omogućilo i druge napretke, poput pakovanja samog Smartinga u ovu formu, što bi omogućilo da se otkriju mnogi medicinski problemi na vreme.

Proizvod koji planiraju da izbace mogao bi da bude zanimljivim i drugim industrijama, pa tako i kreatorima igara:

Mi želimo da naši proizvodi dugoročno postanu deo zdravstvenog sistema, pre svega dijagnostike i prevencije. To je dugoročan put, ali do tada nameravamo da korisnicima pružimo neke instant koristi kao što su recimo praćenje nivoa stresa i produktivnosti, a mislimo da će cela ideja biti interesantna i gejmerima.

Kako bi prešli na tržište konzumerskih proizvoda sa istraživačko-medicinskog na kome su trenutno potreban im je ozbiljan rad i stoga rade na potrazi za kapitalom i mentorima.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

utorak, 14. April, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Zoja Kukić

utorak, 14. April, 2015.

Nalazi se u prvoj rečenici :)

Janko

utorak, 14. April, 2015.

Link? Sajt?