Domaći Alt Labs završio program prestižnog globalnog Web3 akceleratora, „YCombinatora Web3 sveta”

Samo 16 od 24 primljena tima je uspešno prošlo kroz program, među njima i Alt Labs.

Vukašin Stojkov
12/08/2022

Beogradski startap Alt Labs, koji razvija aplikacije i infrastrukturu u Web3 oblasti, je uspešno završio program akceleratora Alliance DAO, jedan od najstarijih programa te vrste na svetu koji neki opisuju kao YCombinator Web3-a, prema vesti TechCruncha.

Nakon uzimanja milionske investicije prošle godine, Alt Labs započet u Filecoin ekosistemu nastavlja širenjem fokusa na generalnu tranziciju pohranjivanja podataka sa centralizovanih (npr. AWS) na decentralizovane platforme, koje mogu biti povoljnije i otpornije na cenzuru. 

Alt Labs tim razvija više aplikacija za trenutne i buduće korisnike Filecoina, olakšavajući timovima koji nemaju duboku tehničku ekspertizu da se bave rudarenjem ili pronalaženjem praktičnih rešenja za decentralizovano skladištenje svojih podataka. 

Za razliku od tradicionalnog startap sveta, prolazak akceleratorskih programa nakon poslovnih uspeha i uzimanja velikih investicija nije neobičan u kriptu, što se može videti i po nedavnom ulasku Polygona u Disnyjev akcelerator. O razlozima za ovaj potez, osnivač i CEO Vukašin Vukoje je rekao da ih je najviše motivisala

„…činjenica da je malo timova uspelo da uđe u akcelerator, i da su timovi koji su prošli najbolji među najboljim timovima u web3 ekosistemu. 

Već smo dobili pomoć u vidu feedbacka i saveta od DAO članova, a očekujemo da buduće organizacije koje prolaze kroz program lakše postanu naši korisnici. Pored nove investcije, učešće u DAO zajednici potvrđuje naš dosadašnji rad i vrednost koju pružamo.”

Alliance DAO osnovan je u martu 2020. godine u Čikagu, kao Chicago DeFi Alliance, i prvobitno se fokusirao na DeFi sferu, koja je tada vredela oko 500 miliona dolara. Vremenom su stvorili program koji pomaže DeFi protokolima, povezuje startape sa značajnim figurama u industriji i pomaže u stvaranju zajednice.

Nedavno je DeFi Alliance prerastao u DAO, tj. decentralizovanu autonomnu organizaciju i time se još više izdvojio od klasičnih VC fondova, iako ulaže u web3 startape. Do sada je kroz program prošlo 84 startapa, a među njima se nalaze i neka od značajnih imena u web3 svetu. Oko 15 odsto od 100 najboljih DeFi projekata po tržišnoj kapitalizaciji, poput 0x, Alpha Finance, dYdX, Kyber, Olympus DAO, Paraswap, Ribbon Finance, Sushiswap, Synthetix, i Zerion, prošli su kroz ovaj program, zbog čega je stekao reputaciju web3 YCombinatora. 

Ove godine, akcelerator je prihvatio manje od 5 odsto prijavljenih, nakon rigoroznog procesa koji je, kako se navodi, uključivao i procenu sposobnosti osnivača, jedinstvenost proizvoda koji se prave, kao i lične intervjue. Uprkos svemu, od 24 tima koja su primljena, samo 16 je uspešno prošlo kroz program, među njima i Alt Labs. U jednoj od prethodnih kohorti, kroz ovaj program je prošao još jedan domaći startap, Solrise.

Među daljim planovima Alt Labsa je nastavljeno ulaganje u interne kapacitete kao i doprinos razvoju domaće web3 zajednice, kroz otvaranje prostora na vrhu zgrade Beograđanka koji je trenutno u poslednjim fazama renoviranja. Kako Vukašin navodi, pored kancelarija startapa na ovoj lokaciji, odakle je svojevremeno Studio B širio dobre vibracije, će se nalaziti i prostor posvećen web3 inicijativama i obrazovnim programima, kao i radu inovatora i preduzetnika iz ove oblasti.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

petak, 12. Avgust, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije