Sunthetic je domaća ekipa kreativaca i inženjera, okupljena oko ideje kreiranja proizvoda koji koriste ekološki čistu energiju. Nedavno su pokrenuli crowd-funding kampanju na platformi Indiegogo za svoj prvi proizvod — solarnu masku za iPhone.

Masku za iPhone, koja ima i funkciju solarnog punjača za telefon, osmislio je i dizajnirao Nikola Knežević, industrijski dizajner i suosnivač Sunthetica. Nikola je pre ovoga radio na brojnim projektima dizajnirajući proizvode za HP, Toshibu, Polaroid itd. Sunthetic je osnovao zajedno sa Đerardom di Đuzepeom, inženjerom koji iza sebe već ima jedan startap. U timu su i Nikola Nenadić, inženjer (inače osnivač startapa pygmyTITAN) i Branko Budanović koji se bavi marketingom i prodajom.

Sunthetic solarna maska je za sada prvi proizvod ove ekipe i trenutno je dostupna za iPhone 6, 6s i 7. Maska sa zadnje strane ima bateriju i solarni panel koji sakuplja energiju kad god ima sunca (čak i kada je oblačno). Duplim dodirom solarnog panela baterija telefona će se dopuniti za 10%. To je moguće uraditi 4 puta zaredom, tako da ova baterija, kada je puna, omogućava dodatnih 40% ekološki čiste energije.

suthetic_solar_case

Momci iz Sunthetica su startap osnovali sa misijom da pokažu da obnovljivi izvori energije nisu samo poželjni i korisni sa ekološke strane, već se mogu upotrebiti i kao praktično i jednostavno rešenje za neke od problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Trenutno su u svojoj crowd-funding kampanji sakupili preko 5.000 evra, a plan je da sakupe još 45.000. Kampanja traje još 17 dana, a prve Sunthetic solarne maske će biti isporučene u septembru.

U planu je i dodatno iteriranje proizvoda i dodavanje novih funkcija kao što je jača baterija, mogućnost većeg broja punjenja i kreiranje verzije za druge, “plus” modele iPhone-a.