„Sada postoji veliki zamor od pandemije u svim zemljama sveta, minusi u državnim kasama su veliki, a došlo je hladnije vreme kada većina ljudi provodi vreme u slabo provetrenim prostorijama. To su sve parametri za stvaranje savršene oluje i plašim se da će ova zima biti najmračniji deo kovid-19 pandemije”, upozorava Nikola Ivica za Danas

U martu i aprilu donet niz pogrešnih mera

Nikola je posle studija na Harvardu upisao i doktorske na MIT-u gde se bavi istraživanjem imunometabolizma i imunoterapija za lečenje mijeloidnih leukemija. On smatra da ima smisla u organičavanju rada ugostiteljskih objekata, ali napominje da je Srbija imala slabe kapacitete za suočavanje sa kriznim situacijama i pre pandemije. 

„Treba dodati da je u martu i aprilu donet niz pogrešnih mera. Policijski čas i finansijski stimulus je morao da bude iskorišćen za osnaživanje biotehnološke i zdravstvene infrastrukture koje bi omogućile normalnije funkcionisanje privrede uz zaštitu zdravlja. Ove godine smo posmatrajući budžetski deficit i zaduživanje izgubili oko sedam milijardi evra. Gde je otišao taj novac? Sada kada je to privredi i zdravstvu najpotrebnije nedostaje nam infrastruktura za proizvodnju testova i vakcina. Taj novac je bačen u vazduh.”

Masovno testiranje je trenutno jedini izlaz

Kao jedini izaz u trenutnoj situaciji, u kojoj nema efektivne terapije i vakcine, on vidi u masovnom testiranju stanovništva koje bi identifikovalo skoro sve nosioce zaraze. Kao primer navodi Slovačku u kojoj je tri dana nakon početka masovnog testiranja primećen pad broja zaraženih, a veruje da će ta zemlja verovatno već sledeće nedelje funkcionisati koliko toliko normalno.

„Možemo da uzmemo primer masovnog testiranja Vuhana, koji ima oko 11 miliona stanovnika i za koji je Kina potrošila oko 130 miliona dolara za testiranje. Meni je sasvim jasno da je Kina u poslednjih nekoliko decenija uložila ogroman novac u razvoj farmaceutske industrije i biotehnologije, ali PCR testove može da napravi svaka bolja laboratorija.”

Kupovina gotovih testova je propust

To je nešto u šta je moglo da se investira u Srbiji, smatra Ivica, a kao još jedan propust vidi i kupovinu gotovih testova, jer bi država prošla mnogo jeftinije da je kupovala komponente, od kojih bi domaće laboratorije sklapale konačan test. 

„Ova kriza je bila savršena šansa da država subvencioniše stvaranje i razvoj domaćih biotehnoloških startapa. Nažalost ta šansa je propuštena i to je jedan od većih propusta adminstracije koju predvode premijerka i predsednik”.

Nikola Ivica je izneo i svoje stavove o različitim vakcinama, o čemu možete čitati na sajtu Danasa