U doba socijalnog distanciranja i masovnog rada od kuće u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19, Amazon započinje ogromnu ekspanziju svojih prostorija i ujedno planira otvaranje 3.500 novih radnih mesta u Dalasu, Detroitu, Denveru, Finiksu, San Dijegu i Njujorku, prenosi NPR.

Kako su saopštili iz ove multinacionalne tehnološke kompanije, biće izgrađeno preko 84.000 kvadratnih metara nekretnina, što bi Amazon trebalo da košta preko 1,4 milijarde dolara.

U obrazloženju novog proširenja predstavnik Amazona naveo je uobičajene prednosti rada u kancelarijama poput spontane i timske saradnje, kao i očekivane dugoročne vrednosti planiranih investicija. 

Osoblju Amazona dozvoljeno je da radi od kuće do 8. januara, ali kompanija je uverena da će njeni radnici čak i pre toga poželeti da se vrate u kancelarije.

Inače, samo u Njujorku Amazon planira da otvori 2.000 novih radnih mesta, iako je u najmnogoljudnijem gradu SAD u februaru prošle godine odustao od izgradnje svog drugog sedišta nakon negodovanja lokalnih političara, čelnika sindikata i dela zajednice koji su organizovali višenedeljne proteste zbog obećanih finansijskih olakšica toj kompaniji. 

Velika ekspanzija u izgradnji kancelarijskog prostora dolazi nakon što je Amazon profitirao 5,2 milijarde dolara usled povećane onlajn prodaje tokom pandemije.

Ovaj američki poslodavac već ima više od milion stalnih i privremenih radnika širom sveta, a samo od 2010. godine direktno je kreirao više od 600.000 radnih mesta u SAD i uložio preko 350 milijardi dolara u više od 40 država, uključujući infrastrukturu i nadoknade.

Iako su radnici kompanije uglavnom raspoređeni po magacinima, Amazon je saopštio da će novi korporativni poslovi biti raspoređeni u različitim oblastima svojih operacija, uključujući računarstvo u oblaku (cloud computing), oglašavanje, dostavu namirnica, modu i pametne zvučnike.