Za danas je najavljen meetup u KC Gradu na kome je jedan od gostiju Dejvid Kadavi, autor knjige Design for Hackers: Reverse-Engineering BeautyRazgovarali smo sa njim o tome kako se programeri (ne)snalaze u dizajnu i, u maniru iskusnog prodavca Dejvid nam je ukazao na neke pravce i pozvao nas da se pridružimo današnjem događaju za više informacija i saveta.

Mnogi hakeri misle da su klinički nesposobni da “shvate” dizajn. Koliko je teško to promeniti?

Ovo je uobičajeno verovanje, i mislim da nije tačno za većinu ljudi. Postoji veoma malo čvrstih informacija o tome šta čini dobar dizajn.

Postoji jedna neverovatna priča koju mi je poslao jedan od mojih čitalaca. On je bio softverski arhitekta godinama, i mislio je da nije sposoban za dizajn. Pročitao je moju knjigu, i to mu je pomoglo da razume šta treba da traži u dobrom dizajnu. Radio je naporno na tome, i postao je tako dobar da je sada zaradio hiljade dolara sa strane, prodajući Bootstrap teme koje je dizajnirao.

Najneverovatniji deo ove priče je to što je taj čitalac, Šejn, daltonista. Razumevajući kako se boje međusobno odnose, mogao je da izabere dobre boje prosto unoseći brojeve u aplikaciju za biranje boja.

Koje su najveće greške koje hakeri prave kada sami pokušavaju da urade neki dizajn?

U svojoj knjizi sam se trudio da predstavim sve aspekte dobrog dizajna, ali to je preveliki zalogaj za sažvakati odjednom. Tako da, prirodno, i dalje kod nekih čitalaca ima detalja koji nisu toliko važni, a skreću im pažnju (kao na primer, koji font da upare sa svojim glavnim fontom, ili koje boje da dodaju svom dizajnu).

Upravo će najčešće greške biti tema mog govora u večeras. Ukratko, to su manje opipljive stvari, poput poravnanja, proreda i određivanja adekvatne veličine, koje čine svu razliku. Ali, ove stvari se često previde.

Šta su tri stvari koje bi haker morao da savlada da bi bio bolji u dizajnu?

Pričamo tu o najosnovnijim, početnim stvarima, što ih ne čini manje važnim:

Prijavite se za događaj ovde.