Digitalno oglašavanje pobedilo TV — na svetskom nivou se ulaže 209 milijardi dolara u onlajn reklamiranje

Onlajn, ali i oglašavanje preko društvenih mreža sve više ugrožavaju televizijsku industriju.

Kao što se predviđalo prošlog maja, ulaganje u digitalno oglašavanje je do kraja prošle godine konačno nadmašilo potrošnju na TV oglašavanje. Na svetskom nivou oglašivači su u 2017. godini potrošili 209 milijardi dolara (41 odsto tržišta) za digitalne, a 178 milijardi (35 odsto) za tradicionalne TV reklame.

Kao što se vidi na grafikonu, suma koja se troši na TV reklame nije u padu. Samo u januaru je ulaganje u TV reklamiranje zabeležilo rast od 7,1 odsto, ali ga je rast digitalnog reklamiranja ipak premašio — 16,8 odsto. Iznenađujuće je, međutim, što je oglašavanje preko društvenih mreža doseglo rast od čak 42 odsto.

Promene koje se dešavaju možda imaju veze s tim što i milenijalsi i generacija Z reklame mahom upijaju kroz društvene mreže i njih shvataju kao relevantnije od onih koje vide na TV-u. Tako barem svedoči istraživanje Adobe Digital Insightsa o stanju digitalnog oglašavanja u 2018. godini, po kome 50 odsto milenijalsa i 48 odsto generacije Z reklame viđa na društvenim mrežama. Zanimljivo je i da je, prema istom istraživanju, broj televizora povezanih na internet porastao za 40 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

U skladu s tim, očekuje se da će u toku ove godine izdvajanje za onlajn oglašavanje porasti za 13 odsto, tj. dostići 237 milijardi dolara, dok će isto za TV biti tek 2,5 odsto uvećano (183 milijardi dolara). Ista istraživačka kuća koja je objavila i ove podatke, Magna, najavljuje da će do 2020. godine udeo reklama na internetu činiti 50 odsto tržišta oglašavanja.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu