Tokom prethodne godine, kao posledica pandemije, ljudi su provodili veliku količinu vremena kod kuće, što je donelo uspeh u poslovanju kompanija iz industrije onlajn zabave. Patreon, digitalna platforma koja omogućava podkasterima, muzičarima i drugim umetnicima da dobiju direktnu finansijsku podršku od obožavalaca, udvostručila je svoje prihode tokom poslednjih meseci i razmatra mogućnost izlaska na berzu. U septembru, vrednost kompanije je procenjena na 1.3 milijardi dolara.

Patreon omogućava obožavaocima da direktno podržavaju umetnike tako što plaćaju mesečne pretplate od 5 dolara pa na dalje u zamenu za sadržaj poput uživo video snimaka, privatnih nastupa, i robe koja je pod brendom umetnika. Kompanija uzima od 5 do 12 odsto mesečnog prihoda koji generiše.

Ova vrsta platforme posluje veoma uspešno u vreme kada su zbog pandemije fizički nastupi skoro i nemogući jer, sa jedne strane, omogućava umetnicima da ostvare prihod putem interneta, a sa druge strane omogućava korisnicima da uživaju u zabavi kod kuće. Predviđa se da će tržište onlajn zabave ispoljiti rast od 20.82 odsto u periodu do 2027. godine, kada će dostići vrednost od 652.5 milijarde dolara, tako da možemo očekivati da će kompanije iz ove industrije nastaviti da posluju uspešno i nakon pandemije.

Izvor: The Information