Deset miliona dinara Biosens-u za nastavak digitalizacije poljoprivrede u Vojvodini

Institut Biosens dobio je i ove godine novčana sredstva za nastavak relizacije projekta „Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu”.

Marija Milutinović
03/02/2020

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu i direktorom Instituta Biosens potpisali su ugovor o finansiranju nastavka realizacije projekta koji treba da omogući dalji razvoj digitalizacije i detekciju setvene strukture, procenu stanja useva i parcela koje se navodnjavaju i koje su pokrivene protivgradnim mrežama, kao i za unapređenje rada službi resornog sekretarijata.

Potpisivanje ovog ugovora znači i nastavak unapređenja rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer će putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije praćenje svih konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava, piše eKapija.

Funkcionalnost modula digitalnih platformi koje je osmislio Institut Biosens ogleda se u automatizaciji svih procesa. To podrazumeva automatsku obradu podataka i pristiglih prijava registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, automatsko rangiranje u odnosu na sve uslove u konkursima, kao i automatsku izradu ugovora i rešenja za isplatu sredstava. Reč je o jednom zaokruženom procesu, koji svodi grešku na minimum.

Institut je izveo i kontrolu na samim parcelama upoređivanjem katastarskih brojeva parcela sa tačnom GPS pozicijom lokacije na kojoj je realizovana investicija, u čemu je pomoć pružio i Republički geodetski zavod.

Direktor Instituta Biosens prof. dr Vladimir Crnojević ukazao je na to da ova saradnja traje nekoliko godina i da je sada već vidljivo širokom krugu korisnika šta su prednosti digitalizacije u poljoprivredi.

Institut se bavi digitalnom tehnologijom u poljoprivredi i to je naša osnovna delatnost. Zadovoljstvo je što smo uspeli na domaćem terenu, u AP Vojvodini, da pomognemo Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u njihovom poslu i da se konkursi na kojima vredno rade odvijaju još efikasnije, kao i da se ti podaci čuvaju i koriste dalje – naglasio je Crnojević.

Od ove godine korisnici će sredstava na konkursima Sekretarijata moći samostalno da verifikuju preko mobilne aplikacije. Nadležni ističu da će cela Vojvodina biti prekrivena digitalnom mapom koja će sadržati detaljnu analizu zemljišta, uz satelitski nadzor iz kojeg će u narednim godinama proisteći čitav niz servisa.

Institut BioSens novosadskog univerziteta osvojio je pre dve godine prvo mesto u okviru jedog od najprestižnijih poziva Evropske Komisije Horizont 2020, za projekat Antares koji ima za cilj da razvije BioSens u evropski centar naučne izvrsnosti za napredne informacione tehnologije u oblasti održive poljoprivrede, a kroz razvoj dva najpersepektivnija sektora Srbije – IT i poljoprivrede.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 3. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ