Domaća ekipa sa bazom u Londonu pokrenula je Kickstarter kampanju za dečije kreativne igračke Densters, kako bi svom proizvodu dala vetar u leđa na međunarodnom tržištu. Radi se o edukativnom startapu Kidesign, koji se bavi razvojem kreativnih igara i igračaka za decu.

Iza projekta stoje ljudi iskusni u radu sa decom, čiji proizvod Kideville već pomaže deci u školama da se upoznaju sa digitalnom fabrikacijom i arhitekturom. Ovaj proizvod prezentovali su u nekim od najprestižnijih institucija u Velkoj Britaniji, uključujući i muzej Victoria & Albert, British Museum i Serpentine galeriju u Londonu.

Densteri su, isto, iznikli iz slobode kreiranja koju pruža proces digitalne fabrikacije. Proizvod čini set funkcionalnih igračaka, koje pored toga što svojim zanimljivim karatkerima, bojama i oblicima zabavljaju decu (i odrasle), omogućavaju lako i kreativno stvaranje šatora u kućnoj radinosti.

denster-1

Svaki karakter u setu je višenamenski. Narandžasti Hoopsta vaš šator može prikačiti za sve okrugle površine poput kvake na vratima, a može biti i narukvica. Žuta Cheekaboo je štipaljka za šator, a van vremena igre može poslužiti i kao kukica za odlaganje stvari.

screen-shot-2016-11-13-at-5-50-48-pm

Kickstarter su odabrali zbog velike popularnosti platforme u SAD i Velikoj Britaniji, ali i saradnjom k0ju su ostvarili sa predstavnicima Kickstartera u Londonu. Na dizajnu i razvoju proizvoda ekipa je radila godinu dana, a na samoj Kickstarter kampanji tri meseca — priča nam osnivač i kreativni direktor Dejan Mitrović:

dejan-mitrovicNaš dizajn proces se uvek vrti oko četiri osnovne aktivnosti: crtanje, makete, 3D modelovanje i 3D štampa i testiranje sa decom.

Počinjemo sa crtanjem formi, karaktera, isprobavamo kako to vizuelno izgleda, onda pravimo makete od plastelina, kartona, sunđera — čega god nađemo da osetimo razmeru i proporcije.

Kada smo time zadovoljni, pravimo 3D model i štampamo ga na 3D printeru sa fleksibilnim materijalom kako bismo testirali funkcionalne aspekte. Na primer, koliko dobro drži ćebe, da li je dovoljno savitljiv i slično.

Na kraju te modele pokazujemo deci i pažljivo pratimo kako ih oni koriste, da li rade i da li im se sviđaju karakteri. Posle toga ide opet crtanje, makete, 3D i testiranje. I onda opet i opet i opet, nekad sa manjim dorađivanjima, a nekad sa krucijalnim izmenama.

Kako se često desi, i sa Densterima je ekipa ušla u nepredvidivo pomeranje datuma izrade i početka kampanje:

dejan-mitrovicSve uvek ide sporije od očekivanog i mi smo nekoliko puta odlagali početak kampanje.

Morali smo da koordinišemo tehničke stvari poput 3D štampe prototipa, bukiranja radionica sa decom za testiranje proizvoda, fotografisanja proizvoda. Kada jednom počnete pripreme, otvori se još mnogo dodatnih pitanja i obaveza.

Prošli smo kroz mnogo iteracija za sam dizajn Denstera. Za neke karaktere po 5-6 verzija, a za neke preko dvadeset. Finalni proizvod će biti proizveden u fabričkim kalupima i koristiće silikonsku gumu, koja je fleksibilna, izdržljiva i bezbedna za decu.

Tim već ima ponudu za masovnu proizvodnju u kineskim fabrikama specijalizovanim za proizvodnju silikonskih proizvoda za decu, ali kako kažu, najviše bi voleli da proizvode Denstere u Britaniji ili u Srbiji. Celokupna suma sa Kickstartera odlazi ka izradi kalupa i za materijal za prvu pordžbinu u fabrici.

dejan-mitrovicNaredni koraci uključuju konačan izbor proizvođača i pripremu tehničkih fajlova za proizvodnju, kao i sama proizvodnja. U januaru i martu planiramo da izlažemo na nekoliko sajmova igračaka u Nemačkoj, Londonu i Njujorku.

Ekipa je do sada prikupila više od 11000 funti, a za krajnji cilj treba oko 7000 funti. Do kraja kampanje ostalo je 17 dana, te vas pozivamo da podržite ovaj srpsko-britanski startap tako što ćete naručiti svoju kolekciju Denstera ovde.