Decentraland — šta se dobija kada se udruže VR i blockchain?

Blockchain će postati registar virtuelne imovine Decentraland sveta.

Sanja Vatić - 7. Avgust, 2017.

Nastala 2015. godine, platforma Decentraland se zasniva na stvaranju zajedničkog virtuelnog sveta koji pripada korisnicima i koji korisnici sami grade. Kako na njihovom sajtu piše, korisnici u ovom VR svetu mogu da stvaraju i iskuse sadržaje i aplikacije, ali i zarade na njima.

Ono što su zacrtali kao sledeću fazu je da udruže VR i etereum blockchain i time izgrade metaverse (meta univerzum). Odnosno, plan je da u svoj virtuelni svet inkorporiraju i digitalnu virtuelnu ekonomiju koja će biti izgrađena na blockchainu. Ovim potezom će blockchain postati registar LANDa, virtuelne imovine Decentraland sveta. A kako je blockchain decentralizovan tako će i vlasništvo nad imovinom biti decentralizovano.

Za razliku od drugih VR svetova koji su vođeni od strane korporacija koje određuju sva pravila unutar njih (uključujući i način na koji se obavljaju transakcije) jer se svetovi nalaze na njihovoj infrastrukturi, Decentraland neće određivati nikakva pravila niti će posredovati između korisnika kada oni prodaju ili kupuju LAND.

Pošto se u Decentralandu vlasništvo nad LANDom beleži na blockchainu, korisnici imaju apsolutno vlasništvo nad njim, a sve interakcije (čitaj transakcije) se dešavaju preko nodova (čvorišta) koji čine lanac.

Na ovaj način će i postavljanje pravila biti u rukama korisnika. Rešenje za probleme koji tako mogu da nastanu, u Decentralandu vide u tome da će većina korisnika stvoriti uslove pod kojima se stvari dešavaju formiranjem sopstvenih vlada. Drugi deo rešenja je partnerstvo sa Aragonom, projektom koji pruža infrastrukturu za formiranje vlada za organizacije temeljene na blockchainu. Odnosno, u oba slučaja se pravila postavljaju na blockchainu i Decentraland nema veze s njima.

Da bi korisnici uopšte pribavili LAND (ali i drugu robu i usluge u VR svetu) potrebni su im je MANA tokeni – etereum tokeni virtuelnog sveta koji se kupuju kriptovalutama. Za 1.000 MANA korisnik može da kupi jedan LAND. Po pravilu, svaka nova parcela koja se kupuje nalazi se pored neke već postojeće kako bi se podstakli dobrosusedski odnosi i izgradila zajednica. Međutim, oni korisnici koji žele da kupe neko već postojeće zemljište moraju međusobno da trguju na sekundarnom tržištu podržanom od strane district0xa, gde cene mogu da variraju. Takođe, količina LANDa je ograničena kako bi se vrednost vlasništva generisala. Uprkos tome, iz Decentralanda se nadaju da će se svake godine ono širiti za osam odsto.

Da bi korisnici došli do MANA tokena mogu da deljenjem konstruktivnih ideja preko Decntraland Slacka ili Telegrama dobiju tokene putem Community Vision Programa, ili da ih pribave preko token sale-a koji počinje 8. avgusta.

A onda, kada budu imali MANA tokene, mogu da kupe zemlju i s njom rade šta hoće. Osim toga, njihova imovina ima iste karakteristike kao i blockchain, pa im je niko ne može oduzeti niti im odrediti šta da rade s njom. Mogu da izgrade vijadukt, kazino, biblioteku, otvore prodavnicu nameštaja, organizuju kurs slikanja, kuvanja ili astronomije, a kada Decentaland dođe u sledeću fazu moći će i da naplaćuju drugima pristup svom zemljištu.