Nauka o podacima i napredna analitika su neophodni ako moderna banka želi da prati konkurenciju i da bude vođena podacima. Prikupljanje relevantnih informacija iz različitih izvora je nešto što omogućuju nove tehnologije i alati. Odluke zasnovane na podacima više ne zavise samo od internih izvora podataka, već i od trećih, otvorenih podataka koji se mogu kombinovati sa postojećim informacijama iz osnovnih bankarskih sistema.

Na meetupu će biti stavljen fokus na to kako se korišćenjem programskog jezika R može postaviti analitički sistem koji je uštedeo više od 22 miliona dolara na dvogodišnjem nivou u finansijskom sektoru, konkretno na slučaju ATM mašina. U okviru predavanja će biti predstavljeno koje su biblioteke i feature-i korišćeni i zašto, koje su naučene lekcije i na koje se dodatne industrije mogu koristiti slični pristupi.

Takođe će se približiti rad data scientista u finansijskom sektoru i predstaviti sa kakvim se izazovima svakodnevno susreću.

Predavači

Aleksandar Linc-Đorđević, Data Science Expert, govoriće na temu „Korišćenje moći programskog jezika R u finansijskom sektoru”. 

Predrag Maletić, Advanced analytics specialist, govoriće na temu „Moderno bankarstvo i nauka o podacima”. 

Prijave

Meetup će biti održan u četvrtak, 29. avgusta, u 18 časova u Startit Centru Beograd (Savska 5). Ulaz je slobodan za sve zainteresovane, a prijava je neophodna putem ove forme.