Data Science ili nauka o podacima je oblast koja je u usponu zadnjih nekoliko godina, a stručnjaci iz ove oblasti su veoma traženi, kako u svetu tako i u Srbiji.

Pre dve nedelje smo, zajedno sa relevantnim ljudima iz industrije, pozvali novosadski FTN da odobri smer Data Science i omogući studentima ovog fakulteta da se i putem formalnog obrazovanja uključe u svetske tehnološke tokove.

Na konačnu odluku FTN-a još uvek čekamo, a u međuvremenu nam stiže vest da će na jednom privatnom Univerzitetu, u školskoj 2017/2018., biti organizovan upravo smer Data Science, na engleskom jeziku. Pored smera Data Science, budući studenti će moći da izaberu i smer Embedded Systems.

Ovo je prvi Data Science program osnovnih studija, dok departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a nudi dvogodišnji master program pod nazivom “Primenjena matematika – nauka o podacima” za 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih studenata.

Profesori povratnici

Naime, grupa mladih profesora koji su doktorirali na prestižnim univerzitetima u svetu, odlučila je da pokrene novi studijski program u okviru Tehničkog fakulteta Univerziteta Singidunum, pod nazivom Software and Data Enginering,  u sklopu kog će studenti moći da biraju između gore navedenih opcija, od kojih je jedna i Data Science.

Kako kaže doc. dr Vladimir Matić:

vladimir-maticDakle, mi smo se vratili iz inostranstva, ali državni fakulteti nisu bili toliko raspoloženi da sa nama razgovaraju. Srećom, dobili smo nezavisnost i podršku vlasnika privatnog Univerziteta Singidunum.

Cilj nam je da nastavimo da se bavimo akademskim radom u Srbiji, ali i da sarađujemo sa industrijom i slušamo njihove potrebe.

Sam studijski program kreirali smo u saradnji sa našim poznanicima (npr. Oxford, MIT, Silicon Valley – industrija). Kao rezultat toga nastala su ova dva moderna studijska programa, a nastava će se izvoditi na engleskom jeziku.

Na Data Science smeru, program počinje sa klasičnim obrazovanjem u oblasti programiranja softvera, a na trećoj i četvrtoj godini rade se specijalizovane oblasti kao što su:

Artificial Intelligence

Applied Probability and Statistics

Mobile Application Development

Introduction to Machine Learning

Data Visualization

Deep Learning with GPU programming

Mining Social Networks

Doing Business with Data Science

Mining of Massive Datasets

Ovaj smer vodiće Vladimir, u saradnji sa profesorom Milanom Milosavljevićem, jednim od vodećih stručnjaka za ovu oblast u regionu. Smer Embedded Systems vodiće Dr Marko Tanasković.

Neki od profesora koji su već na Univerzitetu Singidunum, a predavaće na ovom programu su:

Planirano da je da se ova postavka dopuni sa još pet profesora sličnog nivoa stručnosti koji bi tek trebalo da dođu na fakultet. Navode da je ideja da se napravi program visokog kvaliteta, a u tu svrhu postavljen je i uslov da predavači na tom fakultetu moraju imati doktorat u inostranstvu.

Inicijalna verzija naziva programa bila je Electrical and Data Engineering, ali kako kažu sa fakulteta, izabrali su ovaj naziv jer je softver ipak glavna komponenta ovog smera. Kako softver proždire svet, verujemo da je ovo dobra odluka.

Data Science radionica

Budućnost ovog smera dosta će zavisiti od interesovanja srednjoškolaca, budućih studenata, za ovaj smer. Povodom toga se već preduzimaju konkretne akcije, pa će fakultet održati radionicu Uvoda u Data Science.

Pilot – intro bootcamp je namenjen studentima, srednjoškolcima, programerima i naučnicima koji su zainteresovani za oblast Data Science. Na događaju će se predstaviti stručnjaci iz ove oblasti, a koji dolaze, kako iz akademije, tako i iz industrije. Radionica je besplatna, a svoje prisustvo možete potvrditi ovde.