Prema poslednjem Startup Genome istraživanju, oko 37% srpskih startapa je primarno fokusirano na američko tržište, međutim, mali broj njih dobija priliku da uz početnu investiciju i podršku napravi svoje prve korake na ovom tržištu.  

Ta prilika je otvorena za startape iz Srbije i regiona, kroz inkubator Dart Labs u kom učestvuju partneri iz Švajcarske, Majamija i srca tehnološke inovacije, San Franciska. Ovaj inkubator pomaže startapima da izađu i probiju se na američko tržište kroz svoja dva programa, Testing Lab i Scaling Lab gde je prvi namenjen startapima u ranoj fazi, dok je drugi prilagođen za zrelije timove koji kreću da ostvaruju prve prihode. 

Andrej Kostrešević, serijski preduzetnik poreklom iz Srbije, i partner Dart Labs-a u Majamiju, objašnjava kako je zamišljen program Testing Lab-a, koji je ujedno i prvi program kroz koji startapi prolaze. 

Testing Lab služi za startape koji još nemaju proizvod. Njih dovodimo u Silicijumsku dolinu pre svega s idejom da upoznaju ekosistem i poslovnu kulturu. Povezujemo ih s potencijalnim partnerima i investitorima, slušamo njihove razgovore kako bismo im dali povratne informacije, pomažemo im da se spreme za narednu fazu prikupljanja sredstava, da pripreme bolji pitch.

Pored podrške u smislu znanja i veza, Dart Lab u startape koji su deo programa investira i novac. Startapi koji su na početku Testing Lab-a kao podršku dobijaju investiciju od 100,000 švajcarskih franaka – od čega 50,000 u novcu, a drugih 50,000 u uslugama, dok na početku Scaling Lab-a dobijaju još 200,000 franaka – 150,000 u novcu, 50,000 u uslugama. Kraj Scaling Lab-a je rezervisan za veće tikete koji idu i do 500,000 CHF – 450,000 u novcu, 50,000 u uslugama.

Mi sa startapima ulazimo u saradnju sa malom investicijom dok su još u vrlo ranoj fazi i koristimo Testing Lab kako bismo bolje upoznali tim, istražili product/market fit, i derizifikovali ulaganje pre nego što uđemo sa većom investicijom i krenemo u Scaling Lab. Ovo je naša prva godina tako da većina startapa prolazi kroz Testing Lab, sa jednim izuzetkom. 

Pored samostalnih investicija, Dart Lab sarađuje i ulaže i zajedno sa drugim fondovima.

Koinvestiramo sa partnerima u koje imamo poverenja, ponekad predvodimo rundu, ponekad smo tu da je dopunimo. Razmenjujemo informacije tokom faze due diligence-a i sarađujemo kako bismo što više pomogli da startap u koji ulažemo postane uspešan. 

Ulaganje u ideje koje doprinose dobrobiti društva

Sam naziv Dart Lab-a je akronim reči dizajn, umetnost, istraživanje i tehnologija, pa je očekivanje da i ljudi u timu budu raznovrsni. Pored toga, kada je u pitanju odabir timova koji će ući u Testing lab, Andrej navodi da je jedan od pozitivnih signala na koje obraćaju pažnju i rana trakcija.

Gledamo tim, njihove veštine i osobine, kao i njihove prethodne rezultate. Volimo da vidimo veliku viziju sa potencijalom za pozitivan uticaj na društvo. Želimo da uložimo u proizvod iza kog možemo etički da stojimo. Ipak, investiramo samo ako procenimo da baš mi možemo da imamo značajan uticaj na njihovu razvojnu putanju, tako da tim mora da vidi SAD kao važnu metu, jer tu leži naša dodatna vrednost — naše poznavanje ovog tržišta, partneri, mentori i mreža investitora.

Program Scaling Lab-a se nadovezuje na Testing Lab, međutim, to nije garancija da će svi timovi proći kroz oba programa. Scaling Lab takođe podrazumeva povezivanje sa mrežom potencijalnih partnera, investitora i klijenata, ali sa ciljem da startap na već razvijenom proizvodu krene da pravi prve značajnije prihode. 

Kroz Dart Lab je do sada prošlo 11 timova, a kako ističe Andrej, neki od najskorijih uspešnih rezultata su startap koji je zahvaljujući Dartu započeo pilot sa FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) partnerom, i drugi startap koji je preko Dart Labsa došao do prvog Series A investitora. 

Ukoliko se vaša ideja i aspiracije uklapaju sa opisanom vizijom i kriterijumima, možete se prijaviti na sajtu Dart Labsa, a kako je Andrej Kostrešević rođen u Jugoslaviji, lično mu je stalo da u program uvede startape s ovih prostora, tako da mu možete pisati i direktno na andrej@dartlabs.io.