Daniel Burka: Šta sam naučio od srednje škole na Ostrvu Princa Edvarda do kompanije Google

Na desetom, jubilarnom Startit Meetup događaju, organizacija SEE ICT ugostila je Daniela Burku, dizajnera sa razmišljanjem preduzetnika. U svom jednočasovnom predavanju, Daniel je prenijeo iskustva svog petnaestogodišnjeg truda i rada. Objasnio nam je kako je došao u Google i kojih se principa u poslovanju još uvijek pridržava. Startit Meetup X je bio jubilarni i za nas

Uglješa Erić
18/07/2013

Na desetom, jubilarnom Startit Meetup događaju, organizacija SEE ICT ugostila je Daniela Burku, dizajnera sa razmišljanjem preduzetnika. U svom jednočasovnom predavanju, Daniel je prenijeo iskustva svog petnaestogodišnjeg truda i rada. Objasnio nam je kako je došao u Google i kojih se principa u poslovanju još uvijek pridržava.

Startit Meetup X je bio jubilarni i za nas značajan iz više razloga. Održao se u novom prostoru Biznis centra opštine Savski venac, umjesto dosadašnjeg KC Grada. U istoj zgradi, na poslednjem spratu, organizacija SEE ICT ima prostor od 200 kvadratnih metara u kome će se rađati nove ideje. Više o tome pisaćemo u narednim tekstovima.

S druge strane, imali smo i značajnog gosta, koji nam je preneo iskustva direktno iz doline, Meke startap kulture.

Svakako, ovom prilikom bismo pozdravili i naše prijatelje iz akceleratora Eleven i Huge Media, koji su pomogli u realizaciji događaja.

8Z1A0932

Možda je kliše, al moraš da se trudiš

Daniel je rođen u Kanadi, na malom ostrvu Princ Edvard. U srednjoj školi, kako kaže, imao je sreću da se druži sa geekovima i djecom koja su se interesovala za tehnologiju. Od srednje škole je počeo da se interesuje za dizajn i dobio želju da učini web ljepšim mjestom za život. Pošto nisu mogli da dobiju projekat koji bi radili, jer nisu imali portfolio, Daniel i prijatelji su se prijavili za grant države za srednjoškolce da digitalizuju sadržaj u muzejima.

Iako su bili skeptični, nekoliko muzeja im je dozvolilo da rade . Tako su dobili prvog velikog klijenta u portfoliju.

Nakon toga su shvatili da moć interneta leži u online prodaji. Opet, Daniel i njegovi prijatelji, nisu čekali da klijenti kontaktiraju sa njima, već su predložili lokalnoj cvjećari da im besplatno naprave sajt, a oni da im daju procenat u prodaji ako im dupliraju istu.

To se i desilo i otvorilo vrata novim klijentima i boljem portfoliju.

Slučaj Zappos i zašto moraš da rizikuješ

Kao dobar primjer proaktivnosti Daniel je naveo kompaniju Zappos.

Zappos je kompanija za online prodaju patika koju je kupio Amazon za 850 miiliona dolara. Imali su dobro razrađen posao, čistu poslovnu logiku, konstantan rast, pa je razumljivo to što su imali ovu akviziciju. Ono što niko ne vidi je teški početak. Niko od distributera obuće nije htjeo da povjeri Zapposu svoje zalihe niti da ostvari sa njima neku saradnju.

Ipak, momci iz Zapposa nisu odustali. Napravili su sajt i pokrenuli prodaju uprkos tome što nisu imali obuću:
kada bi neka narudžbina stigla, oni su odlazili do lokalne radnje, kupovali patike, pakovali u svoju kesu i slali na adresu.

Prije početka su mislili da znaju sve detalje o ovom poslu, ali im je tržište pokazalo da nije tako. Unaprijedili su sistem na osnovu povratnih infromacija. Na svaku porudžbinu su imali gubitke. Kada su prikupili dovoljan broj korisnika, spremili su studiju slučaja u kojoj su pokazali uspješnost i sa kojom su krenuli kod investitora i distributera. Ubrzo su sklopili ugovore i nakon nekog vremena došli su do akvizicije.

Lisica koja nije uvijek bila vatrena

8Z1A0990

Malo je poznato da se prva verzija Mozille Firefox zvala Phoenix i imala drugačiji vizuelni identitet. Daniel i njegov tim su bili impresionirani pretraživačem, ali i pomalo razočarani vizuelnim identitetom. Napisali su mejl o tome kako im se dopada proizvod i naveli par stavki koje bi moglo poboljšati.

Ekipa Firefoxa je dočekala njihove predloge sa oduševljenjem i  odlučila da im povjeri brending proizvoda.

Danielu je na pamet pala slika Samsona koji pušta lisice za zapaljenim repom u polje.  Sve ostalo je istorija.

8Z1A0991

Ova saradnja im je otvorila vrata silicijumske doline.

Nakon toga Daniel postaje dizajner u kompaniji Digg, da bi Kevin Rose i on osnovali društvenu mrežu  Pownce, nakon toga kompaniju Milc inc koju je otkupio Google. Trenutno Daniel radi kao dizajner u Google Ventures gdje pomaže mladim startapima da izgrade vizuelni identitet.

Prilagodi se ili potoni

Ako dizajner ne zna da dizajnira za mobline uređaje ili nije počeo da uči, osudio je karijeru na stagnaciju. Glavni princip koga se uvijek pridržavao jeste konstantno učenje i prilagođavanje. Vrijeme i pravci se  mijenjaju, ako ne pratiš trendove i osluškuješ potrebe korisnika – nemaš ništa.

Mnogi dizajneri su u eri prelaska na web ostali u prošlom dobu i karijere su im ostale na istom nivou.

Velika greška koju dizajneri prave je uska specijalizacija. Ako neko radi UX, drugi dizajnira interfejs, a treći sve kodira, to ne znači da će oni do rešenja doći brže nego jedan čovjek koji sve to zna. To se događa zato što se članovi tima ponekad ne slažu u viziji i ulaze u začarani krug ispravki i modifikacija.

Usko specijalizovani ljudi znaju sve u svojoj kategoriji, oni koji uče sve mijenjaju svijet.

Ideja od milion dolara koja ne vrijedi ništa

Ideje su samo zabluda. Svako ima ideje. One ne vrijede ništa. Umjesto što pričate o idejama od milion dolara napravite jednostavni mockup i pokažite ga vašoj majci, prijateljima. Slušajte povratne informacije, radite na proizvodu. Ako vaša ideja ostane samo u mislima i taj milion dolara će ostati u njima.

Ship early and ship often

Sve velike kompanije o kojima se priča, koje imaju akvizicije u milionima, nastale su kao rezultat malog, početnog rešenja i hiljada odluka donetih nakon njega na osnovu učenja od korisnika.

Svaka velika ideja počinje jednostavnom prezentacijom sa osnovnim funkcionalnostima.

Napravite tu prezentaciju odmah.

Za sve one koji su bili na događaju, ispod je prezentacija da se podsjete najzaniljivijih dijelova.

Belgrade from Daniel Burka

Uglješa Erić

Objavio/la članak.

četvrtak, 18. Jul, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije