Dani robotike u Šapcu — od 19. do 30. maja

U okviru manifestacije biće organizovana izložba u Narodnom muzeju Šabac, kao i izložba i predavanja u šabačkom Startit Centru.

bojana zavađa - 18. Maj, 2018.

Polje robotike ima sve veći značaj u svetu, a u Šapcu će u toku dve nedelje taj značaj biti naglašen kroz raznovrsan program namenjen svim zainteresovanima, bez obzira na godine i poznavanje tehnologije.

19.-23. maja — Rođenje humanoidne robotike, izložba u Narodnom muzeju Šabac, autor izložbe Ivan Stanić

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu poznatu kao „beogradska šaka“, prve egzoskelete u svetu, prvog industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, sačuvane delove Aktivnog odela, kao i prestižnu nagradu za robotiku „Jozef Engelberger“, koju je dobio dugogodišnji rukovodioc Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“, profesor Miomir Vukobratović. Istom prilikom moći će i da se upoznaju sa njegovom Teorijom nula momenta koja se i dan danas koristi širom sveta za kretanje androida. A biće izloženi i primeri najnovijih dostignuća Centra za robotiku. Izložba će trajati od 19. do 31. maja.

23. maj, Startit Centar Šabac

16:30  Izložba robota učenika osnovnih i srednjih škola
17:30 — Makers Novi Sad: ko su Makersi, šta rade i kako ti mogu pomoći u pravljenju svog prvog, drugog, n-tog robota? Kako napraviti robota kojim može da se upravlja mobilnim telefonom i da li je Arduino jedini uređaj koji može da se koristi u izgradnji robota?
18:00 — Kosta Jovanović: Dokle su stigli humanoidni roboti?
Nema sumnje da će servisni robot, personalni asistent, neminovno biti čovekolike strukture da bi se uklopio u okruženje potpuno prilagođenu čoveku. Predavanje će pokazati koliko smo daleko stigli na tom putu.

29. maj, Startit Centar Šabac

19:00 — Garage Lab Od časovnika do robota”
Šta su zapravo roboti, koje sve vrste postoje i od čega se sastoje — Garage Lab će se dotaći različitih namena, softverske baze i uporediti različite vrste robota. Priča će bita „začinjena” malim istorijatom, trenutnim trendovima i predikcijama za budućnost razvoja robotike.

O predavačima

Udruženje Maker osnovano je u aprilu 2016. godine i predstavlja zajednicu zaljubljenika u elektroniku i robotiku. Udruženje je nastalo iz želje da se na jednom mestu okupe ljudi sa interesovanjima iz oblasti mikroelektronike, elektronike i programiranja. Mejkerska zajednica svoje znanje prenosi drugima kroz održavanje skupova, radionica i učešća na sajmovima i konferencijam. Jedan deo svojih aktivnosti Udruženje obavlja i kroz mentorski rad u sekciji robotike i elektronike u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”. Ove godine organizuju i Maker Fest o kome će biti reči u sredu, 23. juna.

Kosta Jovanović je rukovodilac Laboratorije za robotiku (ETF Robotics Laboratory) na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na kom je doktorirao 2016. godine. Usavršavao se u kompaniji SMS Siemag, Tehničkom univerzitetu u Minhenu i Nemačkom centru za svemirska istraživanja (DLR). Kosta je član tima sa ETF-a koji je učestvovao na evropskom projektu Eccerobot, svrstanim u najveće tehnološke koncepte u svetu 2011. godine. Objavio je više od 30 naučnih radova, trenutno je koordinator dva projekta u oblasti robotike, a neka od njegovih prethodnih istraživanja će se naći i u Narodnom muzeju Šabac tokom izložbe Rođenje humanoidne robotike.

Garage Lab je IoT laboratorija koja povezuje sve vrste hardver entuzijasta i funkcioniše kao specifična radionica opremljena naprednim alatima, komponentama i profesionalnom podrškom za građenje i testiranje prototipa. Takođe, u laboratoriji pružaju edukaciju o robotici, 3D štampanju, elektronici i senzorima. Njihov cilj je da stvore jaku zajednicu uspešnih stvaralaca, startapa i inovatora.

Prijave

Prisustvo na događajima 23. i 29. maja u Startit Centru Šabac je otvorenog tipa, ali je zbog ograničenog broja mesta za predavanje 29. maja „Od časovnika do robota” potrebno da se prijavite na sledećem linku.