Da li se u Srbiji otvara nemačka fabrika električnih automobila?

U ovoj fabrici će se proizvoditi pogonski sistemi za električne automobile, a pored toga je sa srpskom vladom dogovoren još jedan projekat o kojem nije navedeno više detalja.

Nevenka Rangelov - 27. Februar, 2018.

Danas se na Facebooku pojavila glasina da će jedna velika nemačka automobilska kompanija otvoriti fabriku električnih automobila u — Srbiji.

Iako inače ne praktikujemo objavljivanje spekulacija ovog tipa, s obzirom na to da informacija dolazi od osnivača jedne od najnaprednijih evropskih kompanija koje proizvode električne automobile, procenili smo da je izvor dovoljno kredibilan za prenošenje ove informacije koja je potencijalno veoma značajna za domaću industriju.

Kako navodi Mate Rimac, osnivač hrvatske kompanije Rimac Automobili, u ovoj fabrici će se proizvoditi pogonski sistemi za električne automobile, a pored toga je sa srpskom vladom dogovoren još jedan projekat o kojem nije bilo više detalja. Između 15 istočnoevropskih država, izbor je pao na Srbiju.

Jučer sam bio na skupu Uprave jedne velike njemačke automobilske firme (ima prihode gotovo na razini hrvatskog BDP-a). Tražili su lokaciju za gradnju proizvodnog pogona za električne pogonske sustave u Istočnoj Europi. 15 država se natjecalo. U finalu su ostali Makedonija i Srbija. Hrvatska nije bila niti među ovih 15. Na kraju su odabrali Srbiju.

Tamo će proizvoditi stotine tisuća pogonskih sustava za električne automobile – sustavi koji će pogoniti mnoge europske premium automobile. Uz to su zbog proaktivnosti srpske Vlade dogovorili još jedan veliki projekt, no nije na meni da objavljujem o čemu se radi. Žao mi je što nisam znao ranije za to – jer bi pogurao da se Hrvatska uzme u obzir. No možda i bolje tako – vjerojatno bi bio totalni waste of time – jer ne bi bio prvi put da sam to radio.

Prema njegovim navodima, radi se o kompaniji koja ima 140.000 zaposlenih, a fabrika će biti izgrađena u srpskom gradu u kom su se ranije proizvodili avioni (Kraljevo, Pančevo ili Jagodina koja je nedavno dobila fabriku aviona?).

Interesantno je da je nemačka automobilska kompanija Continental počela sa radom prošlog leta u Novom Sadu, gde je otvoren softverski centar za istraživanje i razvoj, tako da postoji mogućnost da su se odlučili da nakon toga u Srbiji otvore i fabriku, ali za sada nismo uspeli da dobijemo informaciju koja bi ovo potvrdila. Takođe, Continental ima 220.000 zaposlenih, što se ne uklapa komentar Rimca da se radi o kompaniji sa 140.000 zaposlenih tako da svakako ostaje da se vidi koja kompanija je u pitanju.