Da li razmišljate o poslu van posla? „Pregor” je od 2022. i zvanično bolest

Premorenost poslom (popularno zvana “burnout”) će se od 2022. godine smatrati za bolest, odlučeno je na sastanku Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Marija Milutinović
05/02/2020

Svetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest uzrokovanu hroničnim stresom na poslu za koju će od skoro biti prepisivana i adekvatna terapija. Odluka je ozvaničena pre nekoliko dana nakon što je godinu dana razmatrana kao mogućnost, piše eKapija.

Kao neki od glavnih znakova ove moderne bolesti navode se nedostatak sna, nestabilno stomačno varenje, visok krvni pritisak i loše raspoloženje. U simptome se takođe ubrajaju i razmišljanje o poslu van radnog vremena, loša koncentracija, slabije druženje sa ljudima i nedostatak vremena za poslovne, ali i privatne obaveze. 

Interesantna jukstapozicija ovoj vesti je i vest da se u jednoj od najrazvijenijih svetskih ekonomija radnicima omogućava da rade do svoje 70. godine. Japan poslednjih godina muče drugi problemi kao što su nedostatak radne snage i mogućnost isplate socijalnih primanja, navodi The Japan Times. Da bi ovo rešili novo zakonodavstvo poziva korporacije da odaberu jednu od vladinih mera kao što su ukidanje starosti za penzije, pomenuto povećanje praga za penzionisanje do 70 godina ili omogućavanje zaposlenima da rade preko propisane starosne granice.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

sreda, 5. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije