Da li pozajmiti od roditelja, zadužiti se ili čekati investiciju za startap? Jedan recept kaže – pomešajte sve

Autor članka je Ret Pauver, proglašen najboljim trenerom za male biznise u SAD 2018. godine.

Kapital je kao kiseonik za startap. Ali, ako niste znali, udisanje čistog kiseonika može da vas ubije, pa je bolje da ovde koristite smesu odgovarajućih elemenata, umesto jednog.

Pravi miks izvora kapitala omogućiće da se vaš novi posao pokrene sa nulte tačke. U zavisnosti od biznis modela, prosečnom startapu, u “small business” verziji je potrebno 10.000 dolara, kaže institut QuickBooks, ili čak 31.350 dolara, kako tvrdi istraživanje iz 2009. koje je sprovela Ewing Marion Kauffman fondacija.

Srećom, ima više načina da finansirate svoj startap, i možda je bolje da napravite raznolike izvore, umesto da sve vaše finansije stavite u jedan šešir. To je dobro i ako se desi da jedan od izvora finansiranja zataji, onda možete napraviti pivot i okrenuti se alternativnim.

Ipak, ako imate raznoliku bazu iz koje “crpite” finansije, ni to samo po sebi ne garantuje uspeh, ali je jedan od bitnih faktora za njega. Kako znamo da je preduzetništvo težak posao, vašem startapu treba svaka šansa koju može da dobije. Evo nekoliko stvari koje morate da znate o izvorima koje možete da koristite za svoju ideju.

1. Počnite od sebe

Ne treba vam venture capital da pokrenete svoj biznis. Osnivači Github-a su npr. ulagali svoja sredstva, radili na svojim standardnim poslovima, pa posvećivali vikende svom startapu, da bi na kraju on postao njihov full time posao. Sada njihova platforma ima preko 3,4 miliona korisnika. Možete finansirati svoj startap i svojim bankovnim računom, karticama, jer ubacivanje svojih para u “miks” je dobar znak da pokažete drugima da ste ozbiljni i posvećeni svom biznisu. Zapravo, neki programi traže od osnivača startapa da ulože svoje resurse pre nego ih podrže sredstvima ili pozajmicama.

Imajte na umu, ako nemate ušteđevinu, i spremni ste da se i zadužite, da što je kompanija mlađa, finansijski uslovi tih pozajmica mogu biti lošiji, pa ako recimo koristite kreditnu karticu, tražite opcije koje barem u prvoj godini ne uzimaju kamate. Naravno, ulaganje svog keša u biznis svakako znači da rizikujete da ćete ga izgubiti, ali upravo zato se i predlaže da on bude samo deo sredstava, a ne celokupan izvor.

Treba li računati na prijatelje?

Čemu služe prijatelji? Za mnoge uspešne osnivače, odgovor je bio “finansijska pomoć”. Da, sredstva mogu doći od prijatelja i porodice kroz crowdfunding sajtove, poput Kickstartera. Ovo je “upalilo” recimo osnivaču kompanije Intuit, Skotu Kuku, koji je pozajmio novac od roditelja kada je 25 profesionalnih investitora reklo “ne”.  Naravno, nije komforno ni saznanje da je njihov novac takođe u “rizičnoj igri”, pa je važno da svi imaju realistična očekivanja od početka. Podrobno objasnite svoj biznis plan investitorima, i ne isključujte ishode sa rizicima i gubicima.

Dobra stvar kod opcije da vas finansiraju prijatelji ili porodica je ta što će želeti da vide vaš uspeh, i do neke mere će biti tolerantniji na greške i “rupe” na preduzetničkom putu”. Jednom kada završiš biznis plan, i spreman si da tražiš investitora, možeš da napraviš digitalnu kampanju za prikupljanje sredstava od porodice i prijatelja, ponuditi im određene dobiti od investicije, i ne zaboravite da se svakome posebno zahvalite.

Nađite preduzetničke programe, akceleratore, inkubatore, koji ne nude samo novac, već i mentorstvo i povezivanje. U mnogim slučajevima ovi programi će moći da vam obezbede početni kapital, ali i da vas povežu sa mnogo više prilika za dobijanje investicija ubuduće. Primer su GAN acelerator programi, gde su startapi prosečno za 12 meseci sakupljali i do 547.000 dolara.

Dodatno, ovo mentorstvo vam može pomoći da kroz inkubator ili sličan program definišete najbolji finansijski miks za vaš startap, ali donosi i druge praktične savete. Kada tražite ovakav program, izaberite onaj koji je specijalizovan za oblast kojom se bavite, jer ćete tako steći najviše relevantnog iskustva. Istražite koristi programa čiji deo želite da budete, raspitajte se kako su prošli oni koji su već bili njegov deo. Ako startapi koji su prošli program, i posle nekoliko godina rade, i stabilni su, to je dobar znak da ćete i vi imati koristi od učestvovanja.

Možda je najbolji miks o kom govorim: počnite od sebe, onda krenite ka svom okruženju, a potom tražite najbolje prilike za preduzetničke programe koji bi mogli da vam budu podstrek. Tom kombinacijom izvora povećavate sebi šansu da uspete.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Gost

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu