Da li može da se kreira aktivna scena poslovnih anđela u Srbiji?

Nije svaki tip startapa moguće razviti organski (od sopstvenog profita), pa je pitanje finasiranja jedan od osnovnih izazova za razvoj mnogih biznisa. Za domaće startape tu je i činjenica da moraju da razmišljaju i o selidbi, jer su osim StartLabsa i Inovacionog fonda, skoro sva druga nama poznata ulaganja u domaće ekipe imala ovo kao

Zoja Kukić
25/02/2014

Nije svaki tip startapa moguće razviti organski (od sopstvenog profita), pa je pitanje finasiranja jedan od osnovnih izazova za razvoj mnogih biznisa. Za domaće startape tu je i činjenica da moraju da razmišljaju i o selidbi, jer su osim StartLabsa i Inovacionog fonda, skoro sva druga nama poznata ulaganja u domaće ekipe imala ovo kao zahtev.

Za razliku od mnogih razvijenih ekosistema, u Srbiji praktičo ne postoji grupa anđela koji aktivno ulažu u IT startape. Poslovni anđeli su uglavnom bivši preduzetnici ili profesionalci koji ulažu sopstveni kapital u perspektivne poslovne poduhvate, bilo u vidu početnog kapitala ili dodatnog namenjenog za finansiranje rasta. Osim novcem, pomažu i svojim savetima i mrežom kontakata i uglavnom funkcionišu nezavisno ili u malim grupama.

Kakva je trenutna situacija?

Imali smo prilike da nezvanično čujemo za nekoliko primera domaćih anđeoskih investicija koje po mnogim parametrima zaostaju za onim što se smatra zdravim praksama. Ovo je verovatno posledica neinformisanosti kako preduzetnika tako i samih anđela, koji uzimanjem velikih udela u firmi u ranoj fazi mogu osuditi preduzeće na neuspeh, što demotivisanjem osnivača, što onemogućavanjem daljih investicija potrebnih za rast biznisa.

Na razvoju anđeoske scene i edukaciji već četiri godine radi Srpska mreža poslovnih anđela – SBAN. Kako kažu, okupljaju oko 20 investitora i od osnivanja su uložili preko 200.000 € u tri različita projekta, koja nisu javno poznata. Kako u organizaciji kažu, nisu zadovoljni projektima koji se razvijaju u Srbiji i to je pre svega razlog njihove slabe aktivnosti. (S druge strane nemali broj srpskih startapa u ranoj fazi je prepoznat kao kvalitetan od fondova poput Seedcampa, Elevena, Techstarsa, Startlabsa i dr.)

Čini se da postoji konsenzus među domaćim preduzetnicima da kod nas nema pravih poslovnih anđela i da bogati pojedinci najviše ulažu u “sigurne” investicije, kao što su nekretnine ili razrađeni biznisi. Mali broj njih je uopšte upoznat sa terminom startapa, a još manji spreman da uloži u tako nešto, dok je situacija na globalnom tržištu drugačija – ICT je sektor u koji poslovni anđeli najviše ulažu.

USAID želi da ojača scenu poslovnih anđela u Srbiji

Ono u čemu se slažu i investitori i preduzetnici je to da edukovanih poslovnih anđela treba da ima više. Jedan od povoda za ovaj tekst je činjenica da je USAID počeo da se bavi ovim pitanjem i da organizuje zatvorenu radionicu pod nazivom “Uvod u anđeosko investiranje” namenjenu pre svega onima koji imaju novac sa ciljem da ih motiviše i uvede u osnove anđeoskog investiranja.

USAID veruje da su poslovni anđeli važna komponenta u popravljanju poslovnih mogućnosti i konkurencije u Srbiji i regionu. Prvo, anđeosko investiranje je dodatna prilika za uspešne poslovne ljude da ulažu u svojoj zemlji (i regionu) i na taj način prošire svoje poslovna postignuća.

Drugo, ono može da ojača startape, što direktno doprinosi otvaranju poslovnih mogućnosti za omladinu i mlade preduzetnike, kojima se daje prilika da oprobaju da komercijalizuju svoje ideje. — Filip Stojanović, direktor USAID Regional Economic Growth (REG) Project

Ovim povodom u Beograd dolazi i Dejvid Biti, izvršni direktor Golden Seedsa, jedne od najvećih organizovanih grupa poslovnih anđela na svetu. Na radionici neće biti više govornika, već će cela biti moderirana od strane Dejvida što bi trebalo da poveća njenu interaktivnost i uključenost učesnika.

usaid radionica

Anđeosko investiranje nije za svakoga

Startit je obavio i kratak intervju sa Dejvidom, u kome smo razgovarali o tome zašto su poslovni anđeli važni, šta njih pokreće i šta je ono što čini jedne zajednice razvijenije od drugih u tom segmentu.

Šta čini dobrog poslovnog anđela?

Iz moje lične perspektive to uključuje nekoliko različitih stvari. Upoznavanje interesantnih ljudi, kako drugih anđela, tako preduzetnika, zatim konstantna radoznalost i praćenje razvoja inovacija, direktni i iskreni dijalozi sa drugima, podržavanje preduzetnika i praćenje i pomaganje kompanijama da rastu. Za kraj važna je izgradnja alternativnog portfolija koji će obezbediti dobar povraćaj na moju investiciju i vreme.

Kako izgleda tranzicija od bogatog čoveka do poslovnog anđela?

Anđeosko investiranje nije za svakoga, teško je, oduzima mnogo vremena i veoma je rizično. Razmislite, očekujem da bar 50% kompanija u koje sam uložio propadnu. Realnost je takva da manje od 10% kompanija u koje poslovni anđeli investiraju obezbede povrat na investiciju. Nije to za svakoga.

Najbolja stvar koju sam kao investitor uradio je pridruživanje Golden Seedsu, trenutno jednoj od najvećih i najaktivnijih anđeoskih grupa u SAD. Posvetio sam se tome i edukovao tako što sam tri puta pohađao svaku od četiri radionice o najboljim praksama u ovoj oblasti. Edukacija o najboljim praksama anđeoskog investiranja me je učinilo mnogo boljim poslovnim anđelom.

Da li možete da uočite razloge zbog čega neke zemlje imaju više poslovnih anđela od drugih? Koji faktori utiču na razvoj anđeoske scene u nekoj zemlji?

Osnovni razlozi su kultura i tradicija.

SAD imaju dugotrajnu preduzetničku kulturu. Druge zemlje, kao što su Irska i Izrael dugo podržavaju preduzetnike i utrošile su mnogo energije na izgradnju preduzetničkog ekosistema koji je primenjiv na njihove zemlje.

Države moraju da znaju svoju ulogu. Predlažem svakome ko je zainteresovan za ovo pitanje da pročita knjigu Breda Feldsa Startup Communities.

U SAD tu je i tradicija podržavanja tehnoloških preduzetnika koja je nastala u Silicijumskoj dolini. U Americi je ok da ne uspete sve dok ste dali sve od sebe da pokušate. Mnogi koji su fejlovali su nastavili i kreirali uspešne kompanije posle. Otpočinjanje biznisa je veoma, veoma teški i dosta je rizično. U mnogim zemljama sam primetio društvene i pritiske porodice da se izabere “siguran” posao.

Da li je za same andjele bolje da investiraju individualno ili u grupama?

Najbolji odgovor za ovo potiče iz statističkih podataka Bazila Petersa, koji svake godine posmatra izlaske (kada se kompanija proda) Asocijacije anđeoskog kapitala. Kroz tumačenje tih podataka dolazim do zaključka da kao deo grupe imate 3 puta veće šanse da dobijete povrat sredstava. Razlozi za to su svakako ozbiljniju selekciju, bolje vođenje, dublja podrška preduzetniku, veća mreža kontakata, kao i zajednički due diligence.

Tako da, da – snažno verujem u moć anđeoskih grupa naspram individualnih investitora.

Ako je andjeosko investiranje teško i rizično, zašto bi neko hteo da bude poslovni anđeo?

Ja lično u tome uživam. Mogu da se povučem, ali šta bih onda radio? Ja sam radoznala osoba i bilo bi mi dosadno. Uživam sa ljudima koje upoznajem, povezivanju sa preduzetnicima punih entuzijazma, uživam da učim o novim inovacijama i kako različiti biznisi funkcionišu. Volim da budem deo rasta kompanija. Volim da pomažem preduzetnicima da izbegnu neke glupe greške koje sam ja napravio tokom života. Svaki poslovni anđeo koga sam upoznao govori o ovome na sličan način. Volim da izgrađujem portfolio koji nudi visok prinos za visok rizik koji preuzimam ulaganjem u kompanije u početnim fazama.

Jaka zajednica poslovnih anđela je važna zato što anđeli ulažu i podržavaju kompanije u ranoj fazi i na taj način doprinose kreiranju poslova. Anđeli pružaju sredstva, mentorstvo, svoje mreže kontakata, iskustvo i najvažnije – svoje vreme. Ovo nije nešto što može da pruži bilo koja vlada ili institucija i radi se na individualnom niovu.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

utorak, 25. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Nikola

petak, 28. Februar, 2014.

Sto se tice investicija Mreze Poslovnih Andjela Srbije ja ne znam koliko su ih oni ukupno uradili ali znam za bar 7 projekata u koje su investirali. Mogu da ih razumem ako ne pricaju o investicijama jer ko bi normalan u Srbiji to radio? Jedan od ovih projekata je i moj projekat Kenny, na kom vec neko vreme moj tim i ja saradjujemo sa ljudima iz SBAN-a. Konkretno radimo na social gaming projektu koji ce se launchovati u narednom periodu. Zaista su nam otvorili mnoga vrata i pomogli na vise polja. Mogu da kazem da su SBAN kao investitori vrlo hands-on, otvoreni i da aktivno ucestvuju savetima u razvoju projekta.

Dejan

četvrtak, 27. Februar, 2014.

Mislim da je analiza povrsno uradjena. Bio sam na poslednje dve konferencije Mreze poslovnih andjela i prijatno se iznenadio profilima investitora koje su doveli, a uspeo sam sa vecinom njih i da pricam tokom pauza izmedju panela. Super je bilo sto je ucesce uzeo i jedan od najvecih Bred Feld koga ovaj Dejvid pominje u intervjuu. Moji drugari su dobili i priliku da picuju pred njima. Steta samo sto to nije bilo javno i nisam mogao da prisustvujem. To treba da promene! Takodje odlicno rade treninge koji su besplatni. Mislim da bi USAID mogao mnogo vise da uradi da dovedu i oni jos poznatih investitora da prenesu svoje iskustvo i da organizuju treninge koji su nam svakako potrebni.

Optimista

utorak, 25. Februar, 2014.

Ne.

Goran

utorak, 25. Februar, 2014.

Mi malo kaskamo za svetom, kapitalisti nisu toliko obrazovani i upućeni u IT sektor. Živim u opštini koja je dosta razvijena što se preduzetništva tiče. I ti privatnici obrću ogromne pare, a radnicima plata od 25 000 din. kasni po nekoliko meseci. Kako takav čovek(koji bi se .... za din.) da se odrekne nekoliko hiljada evra za 2-10% tvoje firme, a verovatnoća da uspeš je 10% ? Treba još dosta vremena da prođe i da bude još mnogo uspešnih priča kao što su Nordeus, Manage WP... da bi počeli da obraćaju pažnju na IT sektor i na startup scenu. Što se mene tiče ja bih pre bootstrapovao svoju ideju nego uzeo pare od srpskih kapitalista