Da li će Srbiju dezinfikovati dronovi?

Jedan od sistema koji je primenjivan u Kini tokom borbe protiv COVID-19 mogao bi da zaživi i u Srbiji.

Svoju flotu specijalnih dronova kompanija Agrodron je stavila na raspolaganje Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kao nadležnoj za dezinfekciju. Cilj je da se oni upotrebe za dezinfekciju nepristupačnih mesta, kako bi se suzbila pandemija COVID-19.  

“U kontaktu smo s kolegama iz Kine, koji su u realnim uslovima testirali mogućnosti različitih dezinfekcionih peraprata i letelica. Na osnovu njihovih eksperimentalnih protokola, u Vuhanu i pokrajini Hubej vršena je denzifekciju na nepristupačnim mestima”, objašnjava Goran Iskić iz Agrodrona za Startit Dnevnik. 

Uz svoju flotu, oni nude dugogodišnje znanje i iskustvo u upotrebi ovih dronova za potrebe privrede. Spremni su da odgovore na poziv nadležnih, a kako napominju, oni su zaduženi za letenje, dok će tip i koncentraciju dezinfekcionih sredstava određivati same institucije. 

“Za sada nismo vršili dezinfekciju, a zbog vremenskih prilika nije ni bilo uslova za letenje. Trenutno je vreme takvo da bismo mogli da izvršimo poveredne zadatke”, kaže Iskić. 

U samoj Kini su osim dezinfekcije, dronovi poslužili i za dostavu lekova i hrane, kako bi se kontakti sveli na minimum, neki su merili temperaturu pomoću kamera, a bilo je i onih zaduženih da kontrolu poštovanja mera donetih radi suzbijanja pandemije. Srpska vojska već ima bespilotnu letelicu iz Kine, koju je nabavila kako bi radila na razvoju domaćeg naoružanog drona, ali ona ne može da pomogne u dezinfekciji.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu